Schade aan je huis door steenmarters? Zo voorkom je het

Schade aan je huis door steenmarters? Zo voorkom je het

Een grote aanwinst voor onze fauna en leefomgeving: de steenmarter, everzwijnen, vossen en andere wilde dieren voelen zich weer thuis in Vlaanderen. Al is niet iedereen daar even gelukkig mee. 

Dat vooral steenmarters zich op hun gemak voelen tussen de mensen, merken we aan het stijgende aantal schadegevallen door deze knaaggrage beestjes. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen.

Hoe kun je een steenmarter herkennen?

Steenmarters zijn ongeveer zo groot als een kat, hebben een overwegend lichtbruine vacht met een opvallende witte keelvlek. Ze hebben een lange, pluizige staart en zwartbruine pootjes. Wie er eentje te zien krijgt (vooral ‘s nachts), heeft geluk, want ze worden niet vaak gespot.

Welke schade richten ze aan?

  • Via een kruipzolder of je dak durven ze zich te nestelen in je huis. Ze kunnen flink wat geluidsoverlast veroorzaken. Zeker wanneer een nest jongen met elkaar aan het spelen is. Maar nog vervelender is dat ze dakisolatie kapotmaken en aan computer- en telefoonkabels knagen.
  • Je kunt ze ook treffen in auto’s waar ze lustig aan kabels knabbelen, met startproblemen tot gevolg.

Schade voorkomen

Leven er steenmarters in jouw buurt of zie je er eentje in je tuin? Dat wil niet zeggen dat ze ook per se je huis of auto zullen binnendringen. Deden ze het toch, dan kun je dit doen:

  • Voor je een steenmarter kunt verjagen, moet je eerst weten waarlangs ze binnenkomen. Het dier kan zich door openingen van 5 cm breed en spleten van 3 cm breed naar binnen wurmen. Bevestig voor deze gaten en spleten een stevig gaas of een plankje. Laat de vermoedelijke hoofdtoegang nog even open. Maak de opening pas dicht zodra de steenmarter(s) op jacht gaan, meestal laat op de avond.
  • Zet je auto in een goed afgesloten garage.
  • Geen garage? Installeer een stroomstootapparaatje in de motorruimte. Dat werkt volgens het principe van een schrikdraad.
  • Maak de motorruimte of kabels onbereikbaar. Voorkom dat de steenmarter in de motorruimte geraakt door ‘m af te sluiten met een draadrooster of bescherm de kwetsbare kabels met stevige kabelgoten. Vraag raad aan je garagist.

Goed samenleven

De mens en de marter kunnen perfect in harmonie samenleven. Ze doden is niet alleen nutteloos (je maakt territorium vrij voor een ander exemplaar), maar ook strafbaar want deze pluizige vriendjes zijn beschermd. Ze zijn ook uiterst nuttig en gaan achter ratten en muizen aan. Dus zoals gezegd: een goede aanwinst voor onze Vlaamse natuur!

Lees ook:

 

Bron: Natuurpunt. Beeld: Getty Images

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)