© Shutterstock

Paddentrek: pas extra op voor padden op de weg

Door Rani Merckx

Nu het buiten minder koud is, trekken heel wat amfibieën van hun winternest naar een voortplantingspoel. Omdat dat een gevaarlijk tocht is, die ze soms met hun leven moeten bekopen, zorgt Natuurpunt ervoor dat deze glibberige vriendjes heelhuids op hun bestemming aankomen.

Ontwaken uit de winterslaap

In de loop van februari ontwaken tal van amfibieën, zoals padden, kikkers en salamanders, uit hun winterslaap. In tegenstelling tot wat velen denken, houden ze die niet in het water, maar onder bladeren, takken of zelfs onder de grond. Van zodra de luchtvochtigheid stijgt, de grondvorst afneemt en het ‘s nachts minimaal 7 graden is, verschijnen de beestjes vanonder hun schuilplaats.

Vervolgens trekken ze eropuit om poeltjes, beken of andere wateren te vinden waar ze kunnen paren en eitjes leggen.

Padden op (de) weg

Padden zijn de belangrijkste verkeersslachtoffers onder de amfibieën. Vooraleer ze hun broedplaats bereiken, moeten ze ons uitgebreid wegennet doorkruisen. Dat doen ze voornamelijk tijdens de schemering of in de vroege nacht, een tocht die vaak fataal afloopt.

Om zoveel mogelijk padden te redden, organiseert Natuurpunt heel wat paddenoverzetacties. Langs de trekroutes plaatsen ze speciale schermen die de amfibieën naar ingegraven emmers leiden. Vrijwilligers controleren en ledigen deze emmers dagelijks, en brengen de beestjes veilig naar de andere kant van de straat.

Hoe kun jij helpen tijdens de paddentrek?

Hyla, de amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, heeft al sinds 2003 meer dan 600.000 padden veilig overgezet in meer dan 100 gemeenten. Maar ook jij kunt een steentje bijdragen:

  • Matig je snelheid op de aangegeven oversteekplaatsen. Rijd niet sneller dan 30 kilometer per uur.
  • Doe mee met een paddenoverzetactie in jouw buurt. Ga naar hylawerkgroep.be en ontdek de deelnemende gemeenten.
  • Hoe goed je het ook bedoelt: trek er niet alleen op uit. Volgens Natuurpunt doe je er meer kwaad dan goed mee. Je zet bijvoorbeeld de padden aan de verkeerde kant van de straat over, amfibiesoorten worden verkeerd gedetermineerd of gegevens over de beestjes worden niet ingevuld op de speciaal daarvoor ontworpen formulieren. Merk je veel padden of andere amfibiesoorten op? Verwittig dan een lokale organisator.
  • Wat moet je doen als je een pad, kikker of salamander vindt? Laat het dier opnieuw vrij op de plek waar je het vond. Het beestje was vermoedelijk al op weg naar zijn of haar voortplantingsstekje.
  • Padden zijn giftig. Was je handen dus altijd nadat je hen hebt aangeraakt!

Bron: natuurpunt.be – Tekst: Rani Merckx & Lynn Van den Bergh

Meer dierenplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content