56% van Belgische vrouwen wil rekening delen op eerste date

Door De Redactie

Vandaag is het Equal Pay Day: een dag waarop wordt gestreden voor een gelijk loon tussen mannen en vrouwen. Dating app Twoo vond dit een goede gelegenheid om eens in de statistieken van zijn gebruikers te duiken.

  • Hoe denken mannen en vrouwen over financiën en financiële onafhankelijkheid?
  • Betaalt de man altijd de rekening op een eerste date?
  • Wie beheert de rekeningen thuis en hoe zit het met gemeenschappelijke rekeningen?

“We kunnen concluderen dat vrouwen meer financiële onafhankelijkheid en gelijkheid eisen, dat zien we bijvoorbeeld ook terugkomen in de cijfers over wie zou moeten betalen op een eerste date”, vertelt Lien Louwagie, woordvoerder van Twoo.

De rekening splitten op een eerste date

Na een uitgebreid diner bij kaarslicht komt de ober met de rekening. Vragen als ‘Wat zijn jouw hobby’s’ moeten nu plaats ruimen voor ‘Had ik nu twee of drie glazen wijn gedronken’? Romantisch kun je het niet echt noemen, maar de rekening (willen) delen op een eerste date is wel een teken van (financiële) onafhankelijkheid.

5971 Belgische ondervraagden gaven in de Twoo app hun antwoord op de vraag “Wie betaalt de rekening op een eerste date”. Wat blijkt?

  • Amper 10% van de vrouwen verwacht dat de man de rekening op zich neemt.
  • Meer zelfs, 56% van de vrouwen deelt liever de rekening op een eerste date dan dat ze getrakteerd wordt.
  • Bij de mannen deelt slechts een kwart liever de rekening terwijl 50% alles wilt betalen. Dat is vooral het geval bij de vijftigplussers.

Huishoudkosten

Ook binnen het huishouden beginnen vrouwen steeds onafhankelijker te worden. Uit de cijfers blijkt dat vrouwen op financieel vlak een grotere onafhankelijkheid willen dan mannen.

  • Zo zegt 37,5% van de vrouwen geen gemeenschappelijke rekening te willen, terwijl bij mannen slechts 14,3% daar tegen gekant is.
  • Van de vrouwen die toch voorstander zijn van een gedeelde rekening wil een kleine driekwart van de ondervraagden de controle over het budget, bij de mannen ligt dat aantal met 53% veel lager.

 

Partner Content