Bespionerende ouders zorgen voor stiekem gedrag bij kinderen

Door De Redactie

Tegenwoordig kunnen ouders hun kind vrij makkelijk bespioneren op het web, via allerlei apps. “Maar die Big Brother toestanden werken averechts”, zegt Bieke Zaman, professor communicatie aan de KU Leuven. “Dan gaan ze gewoon stiekem online.”

Maak jij je soms zorgen wanneer je kind op het web surft? Er bestaan heel wat apps zoals yoursafetynet en netnanny, die bijhouden hoelang je kind online blijft, hoe vaak het zich aanmeldt op facebook, met wie hij/zij chat en wat er gezegd wordt. Je kunt zelfs een wekelijks rapportje bekijken.

Online ervaring opdoen

Volgens recente studies gebruikt zo’n 39 procent van de ouders een dergelijke app om hun kind te controleren. Maar dat is niet zonder gevaar: “Die apps beloven gemoedsrust voor de ouders en bescherming voor hun kroost, maar ze hebben vaak een averechts effect”, zegt Bieke. “Zeker als die controles gebeuren zonder medeweten van het kind, kan dat tot een vertrouwensbreuk leiden. Kinderen zullen stiekem toch online proberen te gaan.”

Deze restricties hebben ook gevolgen: “Je ontneemt je kind de kans om online ervaring op te doen. En wie zijn kind bijvoorbeeld een facebookprofiel ontzegt, verbiedt het eigenlijk om te communiceren met zijn/haar vrienden. Het sociaal leven van een tiener speelt zich nu eenmaal voor een belangrijk deel online af.”

Tips voor ouders

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons kind online veilig is en blijft zonder té controlerend te zijn?

  1. Monitor de commentaren die je kind plaatst op facebook.
  2. Wijs op het gevaar van mogelijk slechte reacties, of misbruik.
  3. Stel samen met je kind online huisregels op.
  4. Spreek af met je kind hoeveel uur per dag/week het online mag surfen.
  5. Zet de computer in de living, of een andere publieke plaats in je huis.
  6. Zeg aan je kinderen dat ze hun smartphone niet mogen meenemen naar de slaapkamer.

 

Bron: HNB, Beeld: Shutterstock

 

Lees ook

Partner Content