Bestrijd ongedierte met een insectenleger

Door De Redactie

Hoe kun je ongedierte in je tuin ecologisch bestrijden? Door een insectenlegertje bijvoorbeeld! Tuincentra verkopen sinds kort wespen, muggen, lieveheersbeestjes en kevers, die graag de strijd aangaan met ongewenste gasten in je tuin zoals slakken en bladluizen.

Het gebruik van insecticiden staat de laatste tijd onder druk. Mensen willen graag hun tuin onderhouden op een ecologische/biologische manier. Producenten spelen daar handig op in. Je vindt nu verschillende insecten die je helpen engerlingen, galmijten, fruitmotten en bladluizen te bestrijden. “Voor die beestjes zijn de bladluizen en co ofwel hun voedsel ofwel hun vijand. Ze roeien ze uit en doen de gewassen zelf geen kwaad”, zegt Sven Peeters van tuincenter Aveve.

Larven in je brievenbus

Maar hoe koop je deze insecten? “Je betaalt ze in de winkel en enkele dagen later vind je de larven van de beestjes in een doosje in je brievenbus. Bij lieveheersbeestjes gaat het om een vijftigtal stuks, wat genoeg is voor 10 vierkante meter. Van de aaltjes krijg je er 50 miljoen voor 100 vierkante meter. Die zijn zo klein dat je ze niet ziet zitten in een stukje klei dat je moet oplossen in water. Daarmee behandel je het perceel”, zegt Sven.

Geen overlast

Deze manier van ongedierte bestrijden is veel beter voor het milieu. Bij sproeien heb je de kans dat je ook andere dingen kapot maakt. Natuurwerker Bartel Van Riet waarschuwt wel: “Het klinkt leuk om zo te werk te gaan, maar het moet wel op een verantwoorde manier gebeuren. Er mogen enkel insecten verkocht worden, die niet voor overlast zorgen. Het is niet de bedoeling dat we over enkele jaren met een plaag zitten.”

Je kunt de beestjes wel niet zomaar overal zetten: “Plaats je lieveheersbeestjes in een haag vol bladluizen, dan zullen ze hun werk doen. Pas als het werk gedaan is, gaan ze een eindje verderop een andere haag redden. Bij sluipwespen is dat een ander verhaal. Die vliegen direct naar waar ze zin in hebben. Daarom raden we bij die beestjes aan om ze enkel in de serre te gebruiken. Anders is de kans groot dat vooral je buur tevreden zal zijn”, zegt Sven.

Bron: Het Nieuwsblad, beeld: © Shutterstock

Lees ook:
Weetjes voor de moestuin in april, zo maak je zelf een mini-moestuin, bladluizen bestrijden met een oorwormhotel

Partner Content