Binnenkort ook euthanasie voor wie levensmoe is?

Door De Redactie

Het gebeurt: mensen die vinden dat het mooi is geweest en graag op een rustige manier een einde willen maken aan het leven. Daarom wil Vlaams Parlementslid Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) een debat opstarten dat euthanasie voor deze personen mogelijk maakt.

Vrije keuze

“Wie zijn wij om aan die mensen te zeggen: jij moet blijven leven”, zei hij in het Radio 1 -programma “De ochtend”. Samen met enkele artsen vraagt hij om een maatschappelijk en een parlementair debat over de kwestie. Euthanasie kan nu al voor mensen die ondraaglijk fysisch of psychisch lijden. Dit zou uiteraard niet van dag op dag kunnen.

Jean-Jacques De Gucht: “Het zal op een goede manier begeleid moeten worden. Is het niet iemand die depressief is? Kan het niet behandeld worden met een goede psychische begeleiding? We gaan daar inderdaad die verschillende stappen in moeten onderscheiden.”

Enkel ouderen?

In Nederland stelde het links-liberale D66 al het “voltooid leven-voorstel” voor.  Zij willen het voor ouderen (mensen van 75 of ouder) mogelijk maken om waardig hun leven te beëindigen als ze vinden dat dat leven “voltooid” is, ook al zijn ze fysiek nog in orde.

Jean-Jacques De Gucht is overigens geen voorstander van de leeftijdsgrens. “Ik vind dat een verkeerde basis. Je moet het van persoon tot persoon bekijken. Ik vind een leeftijd niet noodzakelijk nodig, maar laat ons met de experten rond de tafel zitten,” staat er te lezen op deredactie.be.

Ethisch verantwoord?

Toch zal het niet makkelijk zijn om alle partners rond de tafel te krijgen. Zo namen de christen-democraten, die ook in het parlement zetelen, altijd een weigerachtige houding aan rond zulke ethische kwesties.

 

Partner Content