Getty Images

Herfstbooster: 8x vragen en antwoorden over het nieuwe coronavaccin

Door Jolien Thieleman

Vandaag is in Vlaanderen een nieuwe vaccinatiecampagne tegen het coronavirus gestart. Dit moet je weten over de herfstbooster.

Wie krijgt een uitnodiging en wanneer?

Net zoals de voorbije keren, komen eerst de mensen aan bod die het meest risico lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting (zoals 65-plussers en mensen met een verzwakt afweersysteem). Ook zorgverleners krijgen voorrang op de herfstbooster. Daarna worden alle Vlamingen tussen 18 en 65 jaar uitgenodigd, van oud naar jong.

Jongeren en kinderen onder de 18 jaar kunnen nog geen herfstvaccin krijgen, tenzij ze wegens gezondheidsproblemen een hoger risico hebben op ernstige ziekte door COVID-19. Stagiairs jonger dan 18 jaar, die in de zorgsector werken, kunnen sowieso een herfstvaccinatie krijgen.

Iedereen zal in september of de eerste helft van oktober worden uitgenodigd, aangezien het doel is om de risicogroepen al voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest tegen 1 november.

Waarom een nieuwe vaccinatiecampagne?

De vaccins verliezen na een tijdje hun werkzaamheid, ook als je eerder al 1 of zelfs 2 boosterprikken kreeg. Dat vertelt Pierre Van Damme aan VRT NWS. “Eerst vermindert de bescherming tegen een infectie, maar na een zestal maanden zien we toch ook de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname afnemen.”

Om te beschermen tegen de virusvarianten die nu de ronde doen, en om de immuniteit hoog te houden, ging de overheid van start met een nieuwe vaccinatiecampagne.

Wat is het verschil met de vorige boosters?

Er wordt gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, die aangepast zijn aan de omikronvariant van het coronavirus. Deze variant is vandaag het meest verspreid in ons land.

De nieuwe vaccins zijn bivalent: dat wil zeggen dat ze beschermen tegen het oorspronkelijke coronavirus, maar ook tegen omikron. Ze hebben dus dezelfde werking als de vorige vaccins, maar daarbovenop werken ze specifiek tegen de huidige omikronvariant.

Beschermt de herfstbooster tegen subvarianten van omikron?

Omikron heeft intussen ook subvarianten ontwikkeld: op dit moment is de BA5-variant dominant in ons land, maar de bivalente vaccins zijn eigenlijk ontworpen tegen de omikron BA1-variant.

Virologen gaan ervan uit dat het nieuwe vaccin toch beter zal werken dan het oude enkelvoudige vaccin. “Uit de studies van Pfizer en Moderna blijkt dat het bivalente vaccin ongeveer 1,5 keer beter bescherming biedt tegen BA1 dan tegen de wuhanvariant. Het verschil tussen BA1 en BA5 is niet zo groot. Bivalente vaccins zijn sowieso beter dan enkelvoudige omdat ze de immuniteit veel breder stimuleren”, vertelt viroloog Steven Van Gucht aan VRT NWS.

Hoe gevaarlijk is omikron nog?

Virologen schatten in dat omikron ongeveer even gevaarlijk is als de oorspronkelijke wuhanvariant. Die leverde heel wat problemen op, maar aangezien de groepsimmuniteit fors is toegenomen, zijn er nu minder ziekenhuisopnames of overlijdens. De grote meerderheid van de Vlamingen is gevaccineerd, is besmet geweest of allebei. Steven Van Gucht vertelt aan VRT NWS dat het belangrijk is om de immuniteit te onderhouden, zeker bij ouderen en kwetsbare mensen.

Wordt het nog sterk aangeraden om je te laten vaccineren?

De Vlaamse overheid maakt een onderscheid tussen ‘aanbevolen’ en ‘te overwegen’.

 • Volgens de Vlaamse overheid is een vaccin aanbevolen voor de meest kwetsbare mensen: mensen vanaf 65 jaar en mensen met een verzwakte immuniteit.
 • Ook wie 80 en ouder is en aan het begin van de zomer al een extra booster kreeg, krijgt de aanbeveling om een bijkomende booster te halen als de vorige langer dan drie maanden geleden is.
 • De booster wordt ook aanbevolen aan het zorgpersoneel.
 • Alle andere volwassen krijgen de raad om de booster te overwegen. Voor hen is de herfstbooster een vrijblijvend aanbod en geen aanbeveling, met uitzondering van:
  • huisgenoten van kwetsbare mensen
  • zwangere vrouwen
  • mensen tussen 50 en 64 jaar die kampen met obesitas, die roken of veel alcohol consumeren
  • mensen die gezondheidsproblemen hebben, bijvoorbeeld chronische hart- en vaatziekten, longziekte, diabetes.

Kun je het vaccin uitstellen?

De meerderheid van de volwassenen zal een afweging moeten maken om al dan niet een herfstbooster te gaan halen. Wie bijvoorbeeld minder dan drie maanden geleden nog besmet is geweest, en daar weinig last van heeft gehad, kan overwegen om geen booster te halen. Een besmetting of infectie doormaken na vaccinatie heeft immers ook een boostereffect. Maar met dit effect wordt, vooral om praktische redenen, geen rekening gehouden bij het plannen van een nieuwe booster.

Hoe dan ook moeten minstens minstens drie maanden verstreken zijn sinds je vorige booster om een herfstvaccin te kunnen krijgen.

Wat met het vaccinatiecertificaat?

Net zoals bij de vorige vaccinaties, krijg je na de herfstbooster een nieuw vaccinatiecertificaat. Het certificaat van de vorige booster blijft ook (onbeperkt) geldig: kreeg je een basisvaccinatie en minstens 1 booster, dan beschik je over een geldig vaccinatiecertificaat.

Voor reizen naar het buitenland raadpleeg je best de reisvoorwaarden voor het land waar je naartoe reist op de website van Buitenlandse zaken.

Bron: Vlaamse overheid, VRT NWS

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content