Close-Up Of Cat With Dog Resting On Bed

Dieren in België van ‘roerend goed’ naar ‘wezens met gevoelens’?

Volgens de grondwet ziet ons land dieren als ‘roerende goederen’, waardoor hun rechten én de gevolgen wanneer ze mishandeld worden, nog steeds gelimiteerd zijn. Komt hier binnenkort verandering in?

Als het aan de politieke partijen CD&V en MR ligt wel. Zij pleiten voor een wijziging in de grondwet, waardoor dieren worden beschouwd als ‘wezens met gevoelens’. Wat houdt dit in? Alle andere klassieke grondrechten, zoals godsdienstvrijheid of vrijheid van meningsuiting, zullen hierdoor altijd rekening moeten houden met dierenrechten.  In Duitsland en Luxemburg gebeurde die aanpassing al.

Dier en maatschappij

Als de wetswijziging er komt, zullen dierenrechten een fundamenteel onderdeel van onze maatschappij zijn. “Binnen alle bevoegdheden zal dan rekening moeten worden gehouden met de dierenrechten,” zegt senator Sabine De Bethune in de krant De Standaard. “Wie dat niet doet, kan worden gesanctioneerd door het Grondwettelijk Hof. Deze verandering kan weliswaar nooit in strijd zijn met de rechten van de mens of de rechten van het kind. Het blijft een ‘en-en-verhaal””.

Symbolisch belang

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts ziet deze grondwetswijziging niet echt als een noodzaak. Hij zou liever een strengere bestraffing zien via de Dierenwelzijnswet. De minister erkent wel dat dieren omschrijven als wezens met gevoel, een groot symbolisch belang heeft.

(Bron: De Standaard)

Lees ook:

 

Partner Content