Een hart voor vluchtelingen: 6 dingen die jij kunt doen

De vreselijke beelden uit onder meer Aleppo laten weinig mensen onberoerd. Maar hoe gaan we om met die gevoelens? Dikwijls denken we dat we niets kunnen doen. We voelen ons machteloos. Maar niets is minder waar. Dit kun jij betekenen.

Informeer je goed

Natuurlijk sta je machteloos wanneer je mensen ontmoet die onnoemelijk veel leed achter de rug hebben. De taalbarrière en cultuurverschillen maken het communiceren dikwijls erg moeilijk. Alle hulp start met jezelf goed te informeren. Vluchtelingenwerk Vlaanderen richtte daarom een Vluchtelingen Infolijn op. Daar kun je terecht met al je vragen.

Doe een gift

Twijfel er niet over, doe een gift. Alle kleine beetjes helpen. Met het geld kunnen de medewerkers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen bergen werk verzetten. Van soep uitdelen tot (inter)nationale juridische informatie verschaffen. Alle hulp is nodig. En dat kan gelukkig ook dankzij jouw steun.

Klik hier om alle informatie terug te vinden.

Word vrijwilliger

Geen hulp zonder gemotiveerde vrijwilligers. Er zijn heel wat lokale groepen die je hulp meer dan goed kunnen gebruiken. Maar ook het Rode Kruis en Fedasil zijn voortdurend op zoek naar helpende handen. Spreek je bijvoorbeeld Arabisch? Dan ben jij dé geschikte kandidaat om snel te kunnen helpen.

Mijn huis, jouw thuis

Een woning vinden op de private woonmarkt is voor een erkende vluchteling vaak erg moeilijk. Heb je een verhuurbare woonst ter beschikking? Denk dan ook even aan de mogelijkheden die jij kunt bieden. Een nieuw leven opbouwen gaat zoveel beter als je het gevoel hebt dat je een echte thuis krijgt. Heb je iets ter beschikking? Registreer de woonst dan via www.mijnhuisjouwthuis.be.

Doneer kleding, speelgoed of ander materiaal

Ook voor deze spullen kun je terecht bij plaatselijke opvangcentra en lokale vrijwilligersgroepen. Er zijn vast ook heel wat andere instanties in je buurt die je geschonken materiaal goed kunnen gebruiken. Op Facebook vind je bovendien heel wat groepen die samen zo efficiënt mogelijk spullen inzamelen. De grootste groep is de groep ‘Community support for refugees in Belgium’. Word lid en post wat jij kunt missen.

Gastgezinnen en begeleiding

Het leven van heel wat niet-begeleide minderjarige vluchtelingen en gevluchte gezinnen terug op de rails zetten, het is niet evident. Je kunt jouw gezin dan ook opgeven als gastvrij gezin via Pleegzorg Vlaanderen. Want warme opvang is meer dan welkom.

Ook in jouw gemeente of stad kun je gastvrije initiatieven op poten zetten. Vermeld ze via deze website.

Bron: Vluchtelingenwerk Vlaanderen – Beeld: Getty Images

Partner Content