Young businesswoman texting in the car; Shutterstock ID 221661256; Projectnummer: redownload; Uitgave: redownload; Traffic: redownload; Anders: redownload

Gsm gebruiken achter het stuur: doe jij het?

Door Rani Merckx


Nog snel een berichtje sturen of je Facebook checken achter het stuur. Waag jij jezelf er weleens aan? Een vluchtige onoplettendheid, maar “die paar seconden kunnen dodelijk zijn”, benadrukt Peter De Waele, woordvoerder van de federale politie. 

Dagelijks laten 16 mensen het leven op de Europese wegen door gsm-gebruik achter het stuur. En hoewel we maar al te goed beseffen wat het gevaar ervan is, kunnen we het ons niet laten. De federale politie wil dat getal terugdringen, maar “mensen op heterdaad betrappen, is verdomd moeilijk,” klinkt het.

Vooral jonge mensen

Eén op de vier chauffeurs jonger dan 34 grijpt minstens één keer naar de gsm tijdens het autorijden. Eén op vijf tot 54 jaar. Met of zonder kinderen op de achterbank, we doen het toch. Maar wie met de auto rijdt en een sms verstuurt loopt 20 keer meer kans op een ongeval. “Autorijden lijkt een automatisme waar het geen kwaad kan om die smartphone te checken. Niets is minder waar. Het is een arbeid, maar zo zien we het niet,” staaft Ludo Kluppels van het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid.

5x veiliger achter het stuur

Denk aan je veiligheid en de veiligheid van de mensen rondom jou. Met deze tips neem je het heft in eigen handen, en leg je jouw gsm-gebruik aan banden:

  1. Verwacht je geen dringend belletje? Laat je gsm dan in je tas liggen, en leg het in de koffer of op de achterbank, buiten handbereik.
  2. Schakel je notificaties uit. Je bent sneller geneigd om je gsm te checken als er een nieuwe notificatie op je gsm verschijnt. Schakel om die reden de meldingen van je apps uit!
  3. Gebruik de vliegtuigmodus. Deze instelling houdt elk berichtje, melding en telefoontje tegen.
  4. Bel veilig met een handsfree kit. Telefoneren in de auto wordt een stuk veiliger als je je gsm niet aanraakt.
  5. Download handige apps die het sms’en en surfen onmogelijk maken. ‘In-Traffic Reply‘ werkt op basis van een activiteitensensor die meet of je je sneller dan 10 km per uur verplaatst. Van zodra dat het geval is, treedt de sensor in werking en beantwoordt ze automatisch je inkomende berichten en oproepen. Je kunt kiezen voor een standaard “ik ben er nu even niet”-berichtje, een grappige- of eigen reactie. Ook goed is de Free Drive-app. Deze app detecteert wanneer je achter het stuur zit, waardoor sms’en onmogelijk wordt. De beller krijgt ook de boodschap dat je aan het rijden bent.

 

Bron: deredactie.be en Elle.be. Beeld: Shutterstock

Lees ook:

 

Partner Content