© Getty Images

Iedereen solidair: Vlaming moet leren omgaan met waterschaarste

Door Diny Thomas

De kans is groot dat na de coronacrisis een watercrisis dreigt. Vlaanderen kampt al voor het vierde jaar op rij met een heus watertekort, en met de warme en droge weken in het vooruitzicht ziet het er niet al te best uit.

Zomer in eigen tuin

Het coronavirus dwingt ons om de zomer in eigen tuin door te brengen. En daardoor is de vraag naar zwembaden gigantisch gestegen. Als we zo’n warme en droge zomer krijgen als de voorbije jaren, is wat verfrissing meer dan welkom. Maar de liters water die nodig zijn om de zwembaden te vullen, hebben we misschien niet eens voorhanden.

Dichtbevolkt gebied met weinig grondwater

Het grondwaterpeil in Vlaanderen is laag, heel erg laag, en dat terwijl we nog maar midden mei zijn. Het zijn de laagste standen in aanloop naar de zomer, sinds de start van de metingen. En het lijkt er voorlopig niet op dat de toestand zal verbeteren, want na een droge maand april belooft er ook de komende weken weinig regen uit de lucht te vallen.

En er is al geen water in overvloed in Vlaanderen, een dichtbevolkte regio waarin we meer water gebruiken dan beschikbaar is. Experts zijn het erover eens: we verbruiken meer dan de natuur zelf kan aanvullen en dus daalt het grondwaterpeil. Denk maar aan Zuid-West-Vlaanderen: daar is het grondwaterpeil in een halve eeuw met 100 meter gedaald. Daarbij komen er steeds meer droogteperiodes aan door de klimaatverandering.

Wat op lange termijn?

De experts benadrukken dus dat het belangrijk is dat elke burger zijn steentje bijdraagt, maar dat er ook meer nodig is dan dat. De landschappen moeten weer watervriendelijk worden. De verharding moet weg, zoals asfalt en drainagesystemen, zodat de grond opnieuw als een spons het water kan vasthouden.

Iedereen solidair

Wat kunnen wij – ‘de burger’ – dan doen? Deze simpele zaken helpen al heel wat!

  • Het belangrijkste: gebruik drinkwater alleen waarvoor het dient en dat is om te drinken.
  • Neem zo weinig mogelijk een bad, en was je vaker aan de lavabo of neem een korte, verfrissende douche.
  • De grond opharken en hakken (mulchen) is even goed als tweemaal sproeien. Het houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
  • Laat de wasmachine en vaatwasmachine slechts draaien als ze volledig vol zijn.
  • Gooi te veel afgetapt leidingwater niet zomaar weg. Je kunt het opvangen om bijvoorbeeld de bloemen water te geven.

Spaarzaamheid is dus ook in de lente en zomer van 2020 aangewezen, want de komende periode wordt er weer weinig regen voorspeld.

Doe jij ook mee? 

Bron: De Standaard, VRTNWS. Beeld: Getty Images

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content