Teenage girl breaking up with her boyfriend while sitting on a bridge near big boulevard. Casual clothing with shirt and jeans.

Jongerenfoon Awel dringend op zoek naar luisterende oren

Door Rani Merckx

Heb jij een luisterend oor, een open kijk op het leven én enkele uurtjes in de week vrij? Vzw Awel, de voormalige Kinder- en Jongerentelefoon, is dringend op zoek naar 120 à 140 extra vrijwilligers!

Dagelijks krijgt de vzw Awel tal van mails en oproepjes binnen, waarvan slechts 1 op de 8 wordt beantwoord. Het gebrek aan mankracht en financiële ondersteuning ligt aan de basis.

Gehoor krijgen

Elke dag spoken er allerhande vragen door de hoofden van onze jongeren. “Mijn ouders gaan scheiden en ik ben in de war. Is dat normaal?”, “Ik heb naaktfoto’s verstuurd, en ben bang dat ze verspreid worden. Wat nu?”. Voor eender welke vraag, klein of groot, kunnen ze anoniem terecht bij de vzw Awel. Maar wegens het grote succes van de vroegere Jongerentelefoon kunnen vrijwilligers de vele vragen niet bijhouden.

Lijnen bezet

“Vooral via telefoon en chat zijn de lijnen vaak bezet. We moeten jongeren dan vragen terug te bellen, zich opnieuw aan te melden in de chatroom of hun vraag te mailen of te stellen in ons forum. Dit terwijl jongeren vaak al hun moed bijeenrapen om ons op te bellen”, vertelt coördinatrice Sibille Declercq.

Vrijwilligers gezocht

Praten is de eerste stap om iets te doen aan hun levensmoeilijkheden. En dat doen onze jongeren het liefst met een vreemde. Om die reden zoekt de vzw 120 à 140 extra vrijwilligers, maar hun opleiding en ondersteuning kost een pak geld. Iets wat de vereniging onvoldoende heeft. Maar daar komt in 2018 misschien verandering in.

Op het bureau van minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD) ligt een voorstel klaar van de Vlaamse administratie om de subsidies voor Awel te verhogen met bijna 30 procent naar 456.000 euro per jaar.

Heb jij een brandende vraag die je aan niemand durft stellen? Neem dan contact op met de vzw via www.awel.be. Of wil jij je steentje bijdragen als vrijwilliger? Schrijf je dan nu in.

Bron: Het Nieuwsblad. Beeld: GettyImages

Ook actueel:

Partner Content