Kijk omhoog: vanavond krijgen we de grootste supermaan van 2019 te zien!

Door Jolien Thieleman

Na de bloedmaan van vorige maand, krijgen we vanavond opnieuw iets bijzonders te zien: de grootste supermaan van het jaar!

Supermaan

De maan heeft een elliptische baan in plaats van een cirkelvormige, waardoor ze af en toe dichter bij de aarde komt te staan. De maan is dan zo’n 357.000 kilometer in plaats van de gemiddelde 384.000 kilometer van de aarde verwijderd, waardoor ze mooier, groter en voller lijkt dan normaal. Het licht dat ze uitstraalt, is ook feller dan gebruikelijk.

Begin van de avond

De supermaan lijkt het grootst aan het begin van de avond, omdat ze dan laag aan de horizon staat. De maan komt om 17u48 in het oosten op, maar voor het mooiste zicht kun je beter kijken wanneer het donker is. De zon gaat onder om 18u05 en het zal volledig donker zijn om 19u55. Om 00u18 bereikt de maan haar hoogste punt en zal ze dus niet meer zo groot lijken.

Gunstig weer

De weersvoorspellingen zijn alvast veelbelovend: de afwisseling van wolkenvelden en opklaringen zou ervoor zorgen dat de maan waarschijnlijk goed te bewonderen is. Bovendien blijven de temperaturen zacht, dus stap zeker even naar buiten voor een ongetwijfeld prachtig spektakel!

Bron: Meteovista – Beeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content