Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De pieterman: Klein venijn aan de Belgische kust

Een venijnig visje met giftige, pijnlijke stekels: dat is de pieterman. Nog niet zo heel bekend, maar sinds begin deze zomer werden alleen in Koksijde al zo’n 33 mensen gestoken door het diertje.

Giftige stekels

De pieterman is een vis van 14 tot 18 cm groot met giftige stekels. De vis komt steeds vaker voor aan onze Belgische kust. Een verklaring hiervoor is nog niet duidelijk, maar de opwarming van ons klimaat zou een van de redenen kunnen zijn.

Venijnige beet

De visjes zijn vooral te zien bij laag water. Dan nestelen ze zich in het natte zand. Wanneer de diertjes zich bedreigd voelen, zullen ze je een steek geven. En die steek wordt onmiddellijk gevolgd door een hevige, stekende pijn. Je snelt dan best zo snel mogelijk naar een EHBO-post. Daar behandelen ze je steek met warm water, de enige manier om na twintig minuten de pijn te kalmeren. Al durfden stoere zeebonken vroeger wel iets anders te gebruiken…

[sm-video-embed][/sm-video-embed]

Vertrek jij nog naar de kust deze zomer? Dan komen deze strandbloemen vast wel van pas!

Partner Content