Krijg je plots ook zó veel mails over privacy? Dit is waarom!

Door Celine Werner

Schrok je ook van het aantal mails in je mailbox de laatste dagen? Dit is het gevolg van de nieuwe Europese privacywet die vanaf vandaag 25 mei van kracht gaat. Maar wat houdt dit nu eigenlijk in voor jouw privacy?

De General Data Protection Regulation of GDPR is in het leven geroepen door Europa om je gegevens beter te beschermen en om misbruik te voorkomen.

GDPR, wat is het en wat betekent het voor jouw privacy?

De wet is ontworpen zodat gebruikers weten welke gegevens er gebruikt en gedeeld worden door bedrijven. Dit is de meest ingrijpende herziening in twintig jaar tijd.

Wat verandert er?

Bedrijven mogen enkel jouw gegevens gebruiken als je expliciet toestemming hebt gegeven. In het verleden was impliciete toestemming — zoals interesse tonen in een bedrijf bijvoorbeeld — al voldoende.

Ook op sociale media zijn er veranderingen merkbaar

  • Op Facebook kun je voortaan de gezichtsherkenning uitschakelen.
  • WhatsApp voert een minimumleeftijd in van zestien jaar.
  • En Instagram scant jouw gegevens om cyberpesten tegen te gaan.

Maar niet alleen op sociale media verandert er veel, ook sportclubs, federaties, verenigingen en ziekenhuizen moeten de nieuwe privacywet respecteren.

Wel of niet aanvaarden?

Reageer je niet op de (ontelbare) mails, dan geef je geen toestemming. Let op: klik niet blindelings op aanvaarden als je niet beseft wat er met jouw gegevens kan gebeuren.

Vanaf volgende maand al kunnen er sancties worden opgelegd met boetes van twee tot vier procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.

Bron: hbvl.be – Beeld: gettyimages.be

Nog meer lezen:

Partner Content