Niet te missen: deze week is er een zeldzame ‘super-blauwe-bloedmaan’ te zien

Door Celine Werner

Op 31 januari vindt er iets bijzonder plaats. Want dan kun je op verschillende plekken de ‘super-blauwe-bloedmaan’ zien!

Wat is dat eigenlijk, een ‘super-blauwe-bloedmaan’?

Het is een combinatie van een blauwe, super- én een bloedmaan. En daar hebben we maar liefst 36 jaar op moeten wachten.

Supermaan

Een supermaan zien we als de maan op haar dichtst mogelijke punt bij de aarde staat. De maan toont zich dan iets helderder dan anders. Hoe dichter de maan bij de aarde staat, hoe groter ze dan ook lijkt.  De combinatie van ‘helderder’ en ‘groter lijken’ leidde tot de term ‘supermaan’. Echt uitzonderlijk is de supermaan niet, de vorige was op 1 januari, en de volgende zal begin maart al te zien zijn.

Blauwe maan

Een term in de volksmond om aan te duiden dat we twee keer een volle maan binnen één kalendermaand meemaken. Gemiddeld doet dit zich om de twee tot drie jaar voor. Toevallig kunnen we het dit jaar twee keer meemaken, in januari én in maart. De maan kleurt dan niet echt blauw, maar waarschijnlijk heeft het iets te maken met de Engelse uitdrukking once in a blue moon, een uitspraak die gebruikt wordt wanneer iets maar zelden gebeurt.

Bloedmaan

Een bloedmaan is het gevolg van een maansverduistering. De volle maan schuift dan tussen de aarde en de zon in. De maan verdwijnt achter de aarde, waar ze geen rechtstreeks zonlicht krijgt. Hierdoor ontstaat een mooie oranjerode kleur, een gevolg van het indirecte zonlicht dat weerkaatst op het aardoppervlak en afgebogen wordt. Prachtig, toch?

Om hoe laat en waar?

Uit je raam piepen zal lang niet genoeg zijn als je hier een glimp van wilt opvangen. Want de maansverduistering van nu woensdag zal zich rond 14 uur onze tijd voordoen. Als je in het westen van de Verenigde Staten, Hawaï of Alaska, het Midden-Oosten, het oosten van Rusland, Australië en Nieuw-Zeeland woont, heb je meer geluk, want daar kun je het fenomeen in al z’n glorie bewonderen.

Voor de pechvogels

Een kleine troost voor de pechvogels, je kan alles volgen bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, op internet via NASA.TV en NASA.gov/live, op Twitter via @NASAMoon.

Bronnen: libelle.nl & vrt.be

Ook de moeite:

Partner Content