“Spijbelen is de verantwoordelijkheid van ouders én school”

Het aantal leerlingen dat chronisch spijbelt is opnieuw gestegen. Maar liefst 17 505 kinderen zijn regelmatig afwezig op school. En dat is de verantwoordelijkheid van ouders én de betrokken scholen, vertelt Ilse De Block van De Opvoedingslijn.

Spijbelen: geen hapklaar probleem

Een spijbelende puber is zeker niet altijd een luie puber

De voorbije dagen vloeide er al heel wat inkt rond het spijbelprobleem. In Het Nieuwsblad vertelde onder meer Stefan Grielens (directeur van de CLB’s in het katholiek onderwijs) dat spijbelen heel wat meer redenen kan hebben dan we denken.

Een spijbelende puber doet dat niet altijd zomaar. Er zijn tieners die wat onschuldig willen rondhangen, maar er zijn er ook die het thuis écht moeilijk hebben. Die bijvoorbeeld een deel van het huishouden op zich nemen of worstelen met onderliggende problemen.

Waar ligt de oplossing?

Minister Hilde Crevits (CD&V) maakte twee jaar geleden werk van een spijbelactieplan. Zo zijn scholen sinds dit schooljaar verplicht om al na vijf halve dagen afwezigheid het CLB in te schakelen. Wat de effecten hiervan zijn, is nog niet duidelijk. Maar kunnen we het probleem doorschuiven naar professionele begeleidingsinstanties?

Ilse De Block, directeur van De Opvoedingslijn, vindt van niet: “Spijbelen kan heel wat redenen hebben, dat is absoluut waar. Maar ik denk dat we een groot deel van de problematiek kunnen behandelen door de samenwerking tussen school en ouders aan te scherpen. Te vaak denken we dat we opvoedkundige problemen kunnen oplossen door er professionals bij te halen. Natuurlijk is dit in een aantal gevallen aan te raden, maar waarom niet beginnen met duidelijke afspraken tussen de ouders en de school van het kind?”

HEt contact tussen scholen en ouders verloopt soms te stroef, waardoor we alarmsignalen missen

“Die wisselwerking kan op verschillende manieren gebeuren. Een concreet voorbeeld: stel nu dat je kind te pas en te onpas misbruik maakt van een smoesje zoals ‘ik ben ziek’, dan zou je daar heel concrete afspraken rond kunnen maken met de school. Namelijk, alleen als jij, de ouder, belt, dan mag de school ervan uitgaan dat je kind ziek is. Zo kan de school de bal veel sneller terugkaatsen indien je tiener zich toch zelf ziek zou melden. Nu verloopt dat vaak stroef. Kinderen melden zich ziek, en pas veel later, wanneer het doktersbriefje binnen zou moeten komen, wordt dan opgemerkt dat dit niet klopt.”

Heb jij als ouder vragen over spijbelen? Of heb je andere vragen waar je mee zit? Dan kun je steeds aankloppen bij de leerlingenbegeleider van je school. Ook de vrijwilligers van De Opvoedingslijn staan je graag te woord.

Bron: Het Nieuwsblad en eigen berichtgeving – Beeld: Getty Images

Lees ook zeker deze nieuwe artikels:

Partner Content