Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Straf: Veel leerkrachten betalen school- en knutselmateriaal zelf

September komt dichterbij, dus starten heel wat leerkrachten met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Maar wist je dat negen op de tien leerkrachten spullen aankopen met hun eigen centjes? Een gevolg van te beperkte budgetten en uitgebreide besparingen.

Duidelijke cijfers

Uit een enquête van het COV, de vakbond voor leraren uit het basisonderwijs, komen enkele concrete cijfers aan het licht. Een kwart van de leraren betaalt zelf klasmeubeltjes, een op de twintig koopt zelfs muurverf om de klas in een nieuw jasje te steken. Van knutselmateriaal tot schriften, van klasversiering naar meubilair: aan het begin van het schooljaar hebben leerkrachten gemiddeld al zo’n 93 euro uitgegeven. Tijdens het schooljaar loopt dat bedrag al snel op tot 261 euro.

Liefde voor het vak

Steeds meer scholen komen moeilijker rond door de strikte budgetten en de ingeplande besparingen. Dat voelen de betrokken leraren maar al te goed. Ze willen hun job naar behoren, met de nodige spullen en hulpmiddelen, uitvoeren. In principe is het niet de bedoeling dat leerkrachten zelf spullen aankopen, maar toch voelen ze vaak de druk om het toch te doen.

Aan het einde van een schooljaar krijgen we de mogelijkheid om bij een schoolfabrikant spullen te bestellen voor het nieuwe jaar. Balpennen, crêpepapier, krijt, … de typische schoolspullen. Maar ander knutselmateriaal is dikwijls te duur. Vorig schooljaar heb ik zo zelf alle ingrediënten gekocht om een origineel moederdagcadeau in elkaar te knutselen. Ik durf niet meer optellen hoeveel ik al uitgegeven heb aan materiaal.

Sofie, 34 jaar

Niet alleen in het lager onderwijs

Ook in het middelbaar onderwijs krijgen leerkrachten te maken met bijkomende kosten. Zo betalen heel wat GON-begeleiders, gespecialiseerde leraren uit het buitengewoon onderwijs, hun vervoers- en telefoonkosten zelf. Zij werken dikwijls in heel wat verschillende scholen en krijgen hun onkosten niet terugbetaald.

Extra middelen (als er ruimte is)

Heel wat scholen kampen dus met te weinig middelen. Minister van Onderwijs en Hervorming Hilde Crevits bekijkt hoe de scholen op termijn, als daar ruimte voor is, meer mogelijkheden kunnen krijgen.

Bron: De Standaard – Beeld: Getty Images

Al bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar? Wij zochten alvast de leukste boekentasjes voor je uit.

Knutselen met gerecycleerd materiaal, het kost je geen cent! 

Partner Content