Samen studeren voor de examens: een goed idee?
Met de examens in aantocht, beginnen de studenten rond deze tijd weer moedig aan de blok. En dat gebeurt steeds vaker in groep, zo blijkt. โCostuderenโ heet de nieuwe trend, waarbij studenten naar openbare ruimtes trekken om er samen in de boeken te duiken. Gezellig lijkt het zeker, maar is het wel zo bevorderlijk voor de studieresultaten? Wij vroegen het aan expert Griet Speeckaert van Teleblok.
Gezellig, dat welโฆ
Al zolang het hoger onderwijs bestaat, kun je in de bibliotheek terecht om in alle rust te studeren. Maar tegenwoordig verwerken studenten op de meest diverse locaties hun leerstof. Grote bedrijven stellen hun refters ter beschikking, nachtclubs plaatsen bureaus op de dansvloer, kloosters zetten hun deuren open en coworking-plekken besteden hun openstaande ruimtes met veel plezier uit aan de blokkende jeugd. Met gratis koffie, thee, wifi en soms zelfs een pingpongtafel of hometrainer voor maximale ontspanning, zijn deze plekken om samen te studeren erg populair bij studenten.
Meer voor- dan nadelen
Volgens Griet Speeckaert van Teleblok studeren er elk jaar meer studenten samen. Teleblok juicht dat costuderen dan ook enthousiast toe. Want er gaat een stevige portie sociale druk mee gepaard, en dat heeft een positief effect op de studiehouding van de studenten. Maar er zijn nog wel wat voordelen verbonden aan samen studeren.
- Veel kotstudenten zitten dag in dag uit alleen op hun kamer te studeren. Door naar een bibliotheek of pakweg chirolokaal te trekken om samen te studeren, hebben ze opnieuw sociaal contact. De ideale remedie tegen eenzaamheid, dus. Tijdens de pauze kunnen ze ventileren bij studiegenoten en even ontspannen. Ook tijdens de studiemomenten zelf kan het handig zijn om met andere studenten samen te zitten. Heeft er iemand een vraag over een bepaald onderwerp, dan kan hij er steeds meteen mee terecht bij zโn studiegenoten. Een hulplijn is dus nooit ver weg.
- Sociale druk werkt voor sommige studenten heel positief. Ze voelen zich gemotiveerd om te studeren in plaats van te zitten scrollen en filmpjes te kijken. Door de sociale druk die heerst op costudeerplekken voelen de studenten zich verplicht om flink te studeren. Voor andere studenten kan die sociale druk net het omgekeerde effect hebben: ze voelen zich bekeken en presteren net minder.
- Studenten die samen studeren, beginnen vaak op hetzelfde moment aan hun blokdag, ze nemen samen pauze en ontspannen zich dan door samen te koken of een potje voetbal te spelen. Zoโn gestructureerde dag is gezond voor studenten die lang moeten blokken. Zo behouden ze een gezond evenwicht tussen inspanning en ontspanning.
Toch werkt het niet voor iedereen
Expert Griet Speeckaert benadrukt wel dat elke student een studiemanier moet vinden die bij hem past. Elke student is immers anders. Wat voor je dochter werkt, werkt misschien averechts voor je buurmeisje of de zoon van je collega. Studenten die makkelijk afgeleid raken wanneer iemand nog maar zucht of zโn stoel verschuift, doen beter niet aan costuderen.
Ook kan het gebrek aan plaats een afknapper zijn. Elke dag een halfuur aanschuiven aan een costudeerplek: niet iedereen staat erom te springen.
Goed om te weten
Studenten die in dat costuderen wel iets iets zien, kunnen vanaf 27 mei ook opnieuw terecht bij de โblokpuntenโ van Teleblok, onder andere in Brussel, Kortrijk, Roeselare en Leuven. Teleblok voorziet daar alles wat ze nodig hebben, van postkaarten met originele aanmoedigingen tot fluostiften en zelfs een luisterend oor. Meer informatie vind je op www.teleblok.be.
Coverbeeld: Getty Images
Lees ook:
- Cafeรฏne tijdens het studeren: niet zonder gevaar
- Studeren, dat kan je leren
- Motiveer je kinderen bij het studeren
Volg ons opย Facebook,ย Instagram,ย Pinterestย en schrijf je in op onzeย nieuwsbriefย om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!