Neen tegen het geweld tegen vrouwen

Op oudejaarsavond naar een vuurwerk gaan kijken en daar aangerand, betast en bestolen worden. Het is meer dan honderd vrouwen overkomen in Keulen. Dat kan niet, dat mag niet. Dat willen ook wij niet aanvaarden.

Op oudejaar werd in het hoofstation van Keulen in Duitsland afscheid genomen van 2015. Duizenden mensen kwamen samen om vuurpijlen en vuurwerk af te steken, mannen en vrouwen. Maar toen liep het fout. Grote groepen jongemannen mengden zich in de massa met heel andere bedoelingen dan 2016 warm te verwelkomen. Ze omsingelden vrouwen, betastten hen en scholden hen uit. Er is sprake van een verkrachting, van iemand die letterlijk haar slip verloor in de strijd, van een agente in burger die slachtoffer werd. De politie kon niet snel genoeg helpen omdat de vuurwerkpijlen hen belemmerden in hun werk. Pas na enkele dagen durfden vrouwen uit te komen voor wat hen overkomen is. Pas nu stromen de getuigenissen binnen bij de politie. Bijna honderd vrouwen hebben ondertussen aangifte gedaan, zes dagen na de feiten werden drie verdachten opgepakt.

Dat dit zo lang is verzwegen, is een schande. Dat de burgemeester van Keulen – zelf een vrouw, nota bene – als maatregel vraagt dat vrouwen minstens een armlengte afstand houden tussen mannen, hemeltergend.

Wie ook de dader is, geweld tegen vrouwen mag niet, nooit, never, onder de mat geschoven worden.

 

Partner Content