Meer teken verwacht deze zomer

Door De Redactie

Als het warme, vochtige weer nog lang aanhoudt gaan er waarschijnlijk extra veel teken zijn deze zomer. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Als je een tekenbeet hebt, kun je dit melden via hun website. Ook raden ze aan voor mensen die door het bos wandelen om hun broekspijpen in hun sokken te steken.

Het was een zachte winter. In maart klom het kwik tot boven de 10 à 12 graden. De teken werden daardoor al vroeg actief. De laatste weken is het weer vooral vochtig en warm. “Dat zijn allemaal omstandigheden waarin de teek bijzonder goed gedijt”, zegt Tinne Lernout, arts-epidomioloog bij het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). Ze vrezen dat er de komende weken en maanden, wanneer iedereen meer tuinen, parken en bossen bezoekt, veel tekenbeten gaan zijn. “Of het zou een zeer droge, warme zomer moeten worden. Want dat is veeleer nefast voor teken.”

Van juni tot december vorig jaar noteerde het WIV zo’n 5200 tekenbeten. Toen al riepen ze mensen op om dit zeker te melden op hun website, zodat ze een goed overzicht krijgen. “We hebben dit jaar zelfs een app ontwikkeld, zodat die melding nog vlotter en correcter kan worden doorgegeven.” Teken kunnen gevaarlijk zijn, omdat ze je kunnen besmetten met de ziekte van Lyme. “Dit gebeurt bij 1 à 2 procent van alle tekenbeten”, zegt Tinne Lernout. Vooral in Antwerpen worden veel mensen gebeten door een teek. Maar in verhouding met het aantal bewoners  lopen vooral in de provincie Luxemburg, gevolgd door Limburg mensen een tekenbeet op. In de tweede helft van juli worden het meeste tekenbeten gemeld. “Op dat moment zijn heel wat jeugdbewegingen op kamp.”
Hoe hou je het best veilig? “Controleer je lichaam meteen na een wandeling buiten, aangezien het risico op besmetting kleiner is als de teek snel wordt verwijderd”, zegt Lernout. Tekenbeten vermijden blijft uiteraard het best. Hij raadt wandelaars aan om tijdens het wandelen de broekspijpen in de sokken te steken, wanneer je afwijkt van de wandelpaden. Zo geraakt de teek niet op je huid.

Bron: HNB, Beeld: Shutterstock

 

Lees ook:

 

Partner Content