Plastic cutlery fork in sea water on ocean beach, environmental littering concept image

Verdwijnt wegwerpplastic voorgoed uit de winkelrekken?

Wattenstaafjes, ballonnen of rietjes: als het aan de Europese Unie ligt, worden deze wegwerpspullen uit plastic binnenkort verboden. 

Plastic soep

De EU wil het voortouw nemen in de strijd tegen de ‘plastic soep’ in onze oceanen. Een belangrijk strijdpunt? Onze huidige wegwerpmaatschappij duurzame en betaalbare alternatieven aanbieden. En dit kan alleen als de plastic varianten officieel verboden worden.

Van rietjes tot ballonnen

Wattenstaafjes, rietjes, wegwerpbestek en -borden, ballonnenstokjes en roerstaafjes, plastic drinkbekers, voedselbakjes, chipszakjes, snoepwikkels, ballonnen en maaltijdverpakkingen: een kleine greep uit de producten die volgens Brussel binnenkort niet meer kunnen.

Op kosten van de producent

En de fabrikanten die deze zaken maken? Die zullen moeten meebetalen bij het opruimen ervan. Ook aan de sigarettenproducenten wordt een bijdrage gevraagd. De industrie wordt gestimuleerd minder vervuilende alternatieven te ontwikkelen.

De problematiek is serieus: de tien meest gevonden plastic voorwerpen zijn goed voor 70 procent van het zwerfvuil in zee. De bedoeling is dat dit in 2030 gehalveerd is.

plastic

Meteen maatregelen

  • Negen op de tien plastic flessen zouden in 2025 gescheiden moeten worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen.
  • Doppen en deksels mogen niet langer los van de flessen komen, aldus de Europese Commissie.
  • Verder moeten fabrikanten op maandverband, vochtige doekjes en ballonnen gaan vermelden dat er plastic in zit, en dat ervoor moet worden gezorgd dat die producten niet zomaar in het milieu terechtkomen.

Brussel stelt als doel dat alle plastic verpakkingen in de EU in 2030 recycleerbaar of herbruikbaar moeten zijn en overweegt nog of er een EU-belasting op plastic moet komen.

Ook interessant:

 

Partner Content