Getty Images

Betalen we binnenkort met onze vingerafdruk in de supermarkt?

Door Diny Thomas

Je smartphone ontgrendelen met je vingerafdruk is tegenwoordig standaard. En wie in 2021 een nieuwe identiteitskaart moet gaan halen, zal zijn vingerafdruk moeten achterlaten. Misschien betalen we binnenkort wel op die manier in de supermarkt. Maar is dat eigenlijk wel zo veilig? 

Koop je een nieuwe smartphone? Dan is de kans groot dat die een vingerafdruk-scanner aan boord heeft. Als je het toestel wilt gebruiken, dan moet je eerst je vingerafdruk registeren door simpelweg je duim, of een andere vinger natuurlijk, op de knop van je telefoon te leggen. Klaar!

Lichte stroom

Maar hoe werkt zo’n vingerafdruk-scanner eigenlijk? Onder de knop van je telefoon zit een kleine sensor. De boogjes en de lijntjes van je vinger worden geregistreerd door een hele lichte elektrische stroom, die je niet voelt. Het is dus geen camera die letterlijk een beeld maakt van je vingerafdruk, zoals weleens gedacht wordt.

Het patroon van je vinger wordt dan omgezet in data, die uiteindelijk een cijfercode vormen. Een wiskundige formule die trouwens werd bedacht door de Belgische wetenschapster Ingrid Debauchies, en die wereldwijd wordt toegepast.

Vingerafdruk als code

De code wordt bewaard in het interne geheugen van je telefoon. Op een aparte en héél goed beveiligde locatie. Elke keer wanneer je je vinger op de sensor legt, dan gebeurt hetzelfde: de lijntjes en boogjes worden omgezet in data, die dan worden vergeleken met de oorspronkelijke cijfercode. Is er een match? Dan wordt je telefoon ontgrendeld.

Heb je al gemerkt dat wanneer je handen nat of vettig zijn, je geen toegang krijgt? Dat is heel normaal, want de elektrische stroom registreert dan net iets andere data. Gewoon even je vinger afdrogen en het probleem is opgelost.

Uniek exemplaar

De ribbeltjes op onze vingers geven niet alleen de grip en doen ons beter voelen, maar ze zijn ook nog eens uniek. Zelfs identieke tweelingen hebben een andere vingerafdruk. Al moet ook wel gezegd worden dat het patroon binnen een familie vaak op elkaar lijkt.

Of zo’n vingerafdruk als code ook wel veilig is, dat is de grote vraag. Als we iPhone-producent Apple mogen geloven kan het slechts in 1 op de 50.000 gevallen misgaan en kan iemand anders je telefoon ontgrendelen met zijn vingerafdruk. Puur toeval! Maar het is sowieso veiliger dan een 4-cijferige code, want de kans dat iemand die kraakt is 1 op 10.000.

Voorzichtig zijn

Maar er zijn altijd wel mensen met slechte bedoelingen. Het is al gebeurd dat een hacker een telefoon kon ontgrendelen door een vingerafdruk die werd achtergelaten op een drinkglas. Voorzichtig zijn is dus de boodschap. Als je een overschrijving doet op je telefoon, dan gebruik je dus best je vingerafdruk én je pincode.

Betalen met één vinger?

Je telefoon ontgrendelen kan al met je vingerafdruk, en binnenkort worden ze waarschijnlijk ook geregistreerd op je identiteitskaart. Maar er is meer: want supermarktketen Carrefour onderzoekt of hun klanten in de toekomst hun boodschappen kunnen betalen met slechts één vinger. Het proefproject verliep alleszins al goed.

De supermarktketen bekijkt nu ook of betalen met de vingerafdruk ook in ons land haalbaar is. Of het er ooit van zal komen, en wanneer, dat is nog niet duidelijk. Carrefour wil er eerst zeker van zijn dat het systeem veilig is, en dat de vingerafdrukken niet te grabbel liggen voor hackers.

LEES OOK ZEKER DEZE ARTIKELS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content