Vrouwen verontschuldigen zich vaker dan mannen

Door De Redactie

Volgens Ingrid van Alphen, een taalonderzoekster aan de Universiteit van Amsterdam, verontschuldigen vrouwen zich vaker dan mannen. Volgens haar zorgt het verzachtende taalgebruik van vrouwen ervoor dat de genderverschillen tussen man en vrouw blijven bestaan.

Hoe vaak verontschuldig jij jezelf? Klinkt dit je bekend in de oren: “Sorry, ik kan nu niet bellen, ik ben aan het eten.” “Sorry, maar ik heb even geen tijd om jou verder te helpen.” Niet alleen excuseren vrouwen zich vaker dan mannen, ze doen het zelfs als het niet nodig is, besluit Ingrid van Alphen.

Over het algemeen is het taalgebruik van vrouwen zachter en verzoenend. Het heeft eerder een inschikkelijke ondertoon. Dat zegt ook Ingrid: “We verwachten van meisjes dat ze lief zijn en zich sociaal opstellen, mannen mogen daarentegen best macho uit de hoek komen, wat zich ook in ons taalgebruik uit. En net door het benadrukken van die verschillen kunnen mannen en vrouwen gevangen blijven in hun opgelegde culturele rol.” Je hoeft je echt niet constant voor alles te verontschuldigen. Als je echt in de fout bent gegaan is een ‘sorry’ op zijn plaats, maar laat het anders maar achterwege!

Assertiever worden? Bekijk hier onze tips om nee te zeggen. Ook hier vind je er.

Bron: She

Partner Content