Diverse people holding emoticon

Wereld Emoji Dag: maak kennis met de nieuwste emoji’s

Door Diny Thomas

Vandaag is het Wereld Emoji Dag, en dat wordt gevierd met een reeks nieuwe emoji’s. Twee opvallende thema’s: diversiteit in de liefde, en er zijn nu ook speciale emoji’s voor mensen met een beperking. En wie al jaren droomt van een wafel-emoji mag binnenkort ook een vreugdedansje doen. 

Vandaag de dag kunnen we in ons digitale leven niet meer zonder emoji’s. In het begin waren het enkel gezichtjes waarmee we snel konden laten zien of we blij of verdrietig waren, maar intussen is het een échte beeldtaal geworden. Een klavertje vier, een leeuw, een ballon… Bijna alles vind je terug als emoji.

Liefde kent geen grenzen

En binnenkort vind je nog meer dingen terug als emoji. Google en Apple stelden op Wereld Emoji Dag een reeks nieuwe exemplaren voor. Twee thema’s die onmiddellijk in het oog springen: diversiteit in de liefde, en mensen met een beperking.

De emoji van het koppeltje dat elkaars hand vasthoudt, wordt in een gloednieuw jasje gestoken. Tot nu toe kon je geen andere huidskleur kiezen voor de emoji – wat je voor de dikke duim bijvoorbeeld wél kunt – maar daar komt binnenkort verandering in. De koppelemoji’s waarbij élk figuurtje een andere huidskleur heeft, vind je binnenkort dus op je telefoon.

De assistentiehond

Maar er is meer, want ook mensen met een beperking krijgen meer aandacht. Een emoji van een assistentiehond is in de maak, net als emoji’s van mensen in een rolstoel, een arm- en beenprothese, een hoorapparaatje en mensen met een witte wandelstok.

Google gaat nog een stapje verder en laat je, van zodra Android Q gelanceerd is, kiezen tussen een man of vrouw als politieagent of brandweerman. Het zogenoemde ‘gender-ambigu ontwerp’.

Knoflook en boter

Ook leuk: naast de emoji’s voor koppels en mensen met een beperking, wordt er ook aandacht gegeven aan wafels, falafels, knoflook, boter, flamingo’s, orang-oetans, luiaards en stinkdieren. Apple zal dus in totaal zo’n 59 nieuwe emoji’s toevoegen aan het lijstje, de Google-gebruikers krijgen er 65 bij. Die worden later dit jaar officieel uitgerold.

Een korte geschiedenis

Twintig jaar geleden werd de allereerste emoji gecreëerd door de Japanner Shigetaka Kurita. De kleine afbeeldingen waren in het begin vooral heel populair in Japan zelf, maar daar bleef het dan ook bij. Tot Apple en Google negen jaar geleden de emoji’s opnamen in hun besturingssystemen. Plots gebruikte iedereen ze.

Anno 2019 zijn er meer dan 2.800 emoji’s. Geen wonder dat het woordje emoji werd opgenomen in de Oxford Dictionaries, en een jaar later in onze Van Dale. Sterker nog: met ‘The Emoji Movie’ van twee jaar geleden is er zelfs een heuse film, én merchandising.

Dan kan natuurlijk ook een World Emoji Day niet ontbreken. Vijf jaar geleden werd die in het leven geroepen door Jeremy Burge, de man achter ‘Emojipedia’, het zogenoemde woordenboek van de emoji’s.

Benieuwd naar de nieuwe emoji’s? Neem dan een kijkje op Emojipedia.

Bron: VRT NWS – Beeld: Getty Images

NOG MEER SOCIAL MEDIA-KENNIS OPDOEN?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content