Wie is De Mol? 5 tips om een leugenaar te ontmaskeren

Door De Redactie

Het was lang wachten, maar maandag gaat op VIER eindelijk het nieuwe seizoen van De Mol van start. Tussen de tien kandidaten zit een anonieme verrader die de groepsopdrachten zal saboteren. Maar: hoe zie je dat iemand liegt? Wij geven je alvast enkele tips om een leugenaar te herkennen.

 

  1. Let op zijn taalgebruik: iemand die liegt, praat lager, formeler en berekend. Zo probeert hij geloofwaardiger over te komen.
  2. Heeft de persoon in kwestie een stijve houding? Kinderen die liegen, schuifelen uit ongemakkelijkheid, maar een getraind leugenaar gedraagt zich juist heel stijf om niet door de mand te vallen.
  3. Een leugenaar herhaalt je vraag en antwoordt dan pas. Op die manier koopt hij tijd om de juiste woorden te vinden en zo leugens te verdoezelen.
  4. Maak oogcontact. Lachen, dat doet een leugenaar misschien met zijn mond, maar nooit met zijn ogen. Hij zal het oogcontact ook niet snel verbreken omdat hij weet dat je hem zo meer vertrouwt.
  5. Stel een ja-nee vraag. Iemand die liegt, zal eerst ‘ja’ schudden en dan ‘nee’ zeggen of omgekeerd. Over wat je gaat zeggen kun je even nadenken, maar bewegingen maak je vaak onbewust en die verraden je op zo’n moment.

 

Partner Content