Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Mercury - High resolution images presents planets of the solar system. This image elements furnished by NASA.; Shutterstock ID 367615301

Zeldzaam: vanmiddag is planeet Mercurius te zien

13 keer om de 100 jaar, zo zeldzaam is het om de planeet Mercurius te spotten. Vandaag is het zover: Mercurius schuift tussen de aarde en de zon in. Daardoor zal de planeet tegen de zon te zien zijn. Dat zou tussen 13:10 en 20:30 moeten gebeuren.

De kans dat je deze planeet al eens gezien hebt, is heel klein want Mercurius is de kleinste planeet van het zonnestelsel en staat het dichtst bij de zon. Volgens de Universiteit van Leiden gaat het om een zeldzame gebeurtenis. De volgende keer dat dit weer staat te gebeuren is pas in 2039.

Zonnekijker

De beste plaatsen om de gebeurtenis, die astronomen een Mercuriusovergang noemen, te observeren, is onder andere in hier in West-Europa. Helaas is Mercurius te klein om te zien zonder een sterke verrekijker of een telescoop, en direct in de zon kijken, zelfs met een zonnebril, kan permanente schade aan de ogen veroorzaken. Alleen een kijker of telescoop met een speciale zonnefilter is veilig. Gelukkig voor alle geïnteresseerden onder ons, bieden een aantal organisaties live streams aan van de gebeurtenis onder andere via Youtube. Daarnaast kun je ook terecht bij de Vlaamse volkssterrenwachten, die openen vandaag hun deuren tussen 13 en 21 uur.

De sterrenwacht in jouw buurt vind je hier: volkssterrenwachten.be

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bron: deredactie.be, libelle.nl. Bron: Shutterstock