Mother and teenage daughter talking with each other while sitting in chairs. They are wearing modern clothes and have long hair.

Internationale Dag van de Jeugd: 7x coole activiteiten voor je ‘geëngageerde’ tiener

Hoera: vandaag is het ‘Internationale Dag van de Jeugd’! Waar onze ‘jeugd van tegenwoordig’ zoal in uitblinkt? Wel, vooral in sociaal engagement, ecologisch bewustzijn, een neus voor digitale en hoogtechnologische snufjes en een meer duurzame manier van samenleven. Zin om je samen met je tiener helemaal onder te dompelen in zijn of haar ‘progressieve’ leefwereld? Wij hebben alvast een paar ideetjes!

Van grootschalige protestmarsen voor een groener beleid, tot sociaal geëngageerde inleefreizen naar Senegal en zelfs een duurzamere ‘second hand-shopping’-mentaliteit: wat ecologisch bewustzijn en een all-round sociaal geëngageerde mindset betreft, kunnen wij van onze tieners nog wel wat leren… En welke dag is daarvoor beter geschikt dan de Internationale Dag van de Jeugd?

Grijp deze gelegenheid aan om je samen met je tiener eens helemaal in zijn progressief aangesneden leefwereld onder te dompelen, en ga voor een activiteit waarin ecologie, technologische innovatie of een meer menslievende en sociaal bewuste instelling centraal staan. Geen idee wat we bedoelen? Hieronder een paar leuke tips op een rijtje!

1. Slaap in een Slow Cabin of Boomhut

https://www.instagram.com/p/Bz7SFYGIV0m/

Je tiener is helemaal weg van de natuur en heeft een duurzame ‘back to basics‘-ingesteldheid? Dan zal hij of zij zeker genieten van een weekendje familietijd in een slow cabin of een coole ‘terug naar de natuur’-overnachting in een boombut ergens diep in de Ardense bossen.

Bij het Antwerpse Slow Cabins boek je zo bijvoorbeeld een ecovriendelijke designhut voor het hele gezin op een geheime locatie ergens in het wondere natuurlandschap van ons kleine, maar mooie landje.

Beeld: Cabane perchée Lalégende, Haulmé via Airbnb.

Wie toch liever voor een avontuurlijke weg-van-de-wereld-overnachting in een boomhut wil gaan, kan een kijkje nemen op Airbnb: daar vind je tal van leuke houten parels op ‘grote hoogte’. Nog niet overtuigd? Laat je inspireren door dit stukje ‘Cabin Porn’.

2. Houd een tweedehands-shopping day

Nog zo’n ‘duurzame gedachte’ waar de gemiddelde tiener absoluut mee bezig lijkt, is tweedehands mode: niet alleen is ‘vintage’ en ‘second hand’-kleding vandaag helemaal ‘in’, want ecologisch verantwoord en ostentatief ánders, ook het succes van verschillende cult-series (zoals onder meer de hitreeks Stranger Things) met stevige eighties of nineties vibe, zit daar waarschijnlijk voor iets tussen.

Neem je winkelgrage tiener dan ook eens mee op een stedelijke shopping-trip langsheen de leukste second hand-kledingshops van Antwerpen, Gent of Brussel. Enkele leuke opties:

  • ‘Think Twice’ in Antwerpen, Leuven, Gent of Brugge
  • ‘Melting Pot Kilo’ in de Antwerpse Nationalestraat
  • ‘Les Enfants D’Edouard’ op de Brusselse Louizalaan

https://www.instagram.com/p/Bo_ED40HWCs/

3. Iedereen YouTube

Zeggen de namen Kwebbelkop, Enzo Knol en Rapunzel ASMR jou ook hélemaal niets? Dat kan kloppen, maar je zoon van acht of je dochter van twaalf zullen vast wél weten over wie het gaat! Want hoewel de meesten onder ons niet zijn opgegroeid met een GoPro op het voorhoofd of een video-kundige iPhone aan de vinger geplakt, zijn onze kinderen dat vaak wel. Het kanaal van de toekomst in dat opzicht? YouTube, natuurlijk.

Je kind stikt thuis al eens hikkend van het lachen in de grappen en grollen van al die selfmade videosterren en zou zelf ook graag zelf de kneepjes van het vloggers-vak onder de knie krijgen? Dan is een multimediaal YouTube-kamp misschien wel een leuke optie.

4. Bezoek eens een ecologisch festival

Jouw tiener dweept ook met de grunge van Kurt Cobain, de melancholische pop van Lana Del Rey of de anarchistische groove van Billie Eilish, maar drinkt tegelijkertijd ook steevast uit papieren of metalen rietjes en weigert zijn of haar water te nuttigen uit iets anders dan een duurzame drinkfles? Dan is een eco-vriendelijke festival misschien wel iets voor jullie!

Onder meer Crammerock in Stekene en Into the Great Wide Open – een ecologisch ingesteld festival middenin de natuur van Vlieland, een van de mooiste Nederlandse Waddeneilanden – staan bekend om hun milieuvriendelijke aanpak!

https://www.instagram.com/p/Bz0IJCUlqnU/

5. Urban innovation: workshop Street Art

Ook een ‘item’ waarmee toekomstige generaties op steeds innovatievere manier zullen moeten omspringen, is de stedelijke en publieke ruimte. Groendaken en mosmuren in de stad, gedeelde moestuinen en plukweides voor een lagere ecologische voetafdruk en een compactere stedelijke architectuur zijn stuk voor stuk zaken om over na te denken.

Ook in de categorie ‘zo houden we het leven in de stad toch leuk en leefbaar‘: kunst in de publieke ruimte! Volg samen met je tiener eens een workshop Street Art en leer hoe je van noodzakelijk stedelijk ‘kwaad’ (denk het rooster van een luchtcirculatieklep of een afzichtelijke lantaarnpaal) net iets bijzonder artistiek en verrassends kan maken!

Bron: UiTmetVlieg.be.

6. Kijk een LGBTQ-related movie

Jep, onze tieners staan van kindsbeen af waarschijnlijk al heel wat meer ‘open minded in het leven dan wijzelf: een vriendinnetje met twee papa’s, een tante met niet één maar twee ‘amoureuze relaties’, een nichtje met een stuk of zes grootouders en een familie-uitje naar de Antwerp Pride: het is niks nieuws onder de zon!

Wil je de ruimdenkendheid van je tiener ook op dat vlak echter nog een beetje stimuleren, dan zijn er tal van leuke LGBT-films in de aanbieding. We herinneren ons zelf allemaal nog wel de inmiddels tot klassieker verworden Zweedse prent ‘Fucking Åmål’, toch? Wel, in lijn daarmee, is er vandaag een bijzonder uitgebreid én etnisch gevarieerd gamma aan holebi-geïnspireerde cinéfiel-films.

 

Enkele toppers uit dat lijstje:

  • ‘XXY’: een film over de 15-jarige Alex, hermafrodiet en erg aangetrokken tot de zoon van een bevriend koppel
  • ’52 Tuesdays’ van Sophie Hyde: een prent waarin de 16-jarige Billie haar moeder langzaam in een man ziet veranderen
  • ‘Love, Simon’: het relaas van een Amerikaanse tiener die nog niet openlijk uit de kast kwam, maar nu door afpersing gedwongen wordt die balans tussen identiteit, liefde, vrienden en familie razendsnel uit te zoeken
  • ‘Call me by your name’: het verhaal van de zeventienjarige Elio die samen met zijn familie de zomer doorbrengt in hun vakantiehuis aan de Italiaanse Riviera en daar de knappe Oliver – tevens de assistent van zijn vader – tegen het lijf loopt

7. Verantwoord knutselen: Recycle Art

Tot slot, voor alle tieners met een hart voor de natuur, met een gezonde dosis milieubewustzijn en met een stel creatieve vingers: volg eens een workshop ‘knutselen en recycleren: DE STAD’ bij vzw Atelier Offline in Waregem.

Samen met ouders en/of grootouders gaan kinderen daar aan de slag met allerlei stedelijke afvalmaterialen – denk plastic, tin en karton, lucifers en verloren voorwerpen – en construeren aan de hand daarvan een heleboel creatieve gebouwen!

Beeld: Getty Images. 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content