Coronatijden: to Efteling or not to Efteling?

Redactrice Charlotte is mama van een zoon van 6 en een dochter van 1. Regelmatig pent ze haar persoonlijke verhalen over moederschap en opvoeden met een kleine knipoog neer.

Zomerkind

“Mijn zoon is een echt zomerkind. Hij kwam piepen zo’n 6 jaar geleden in hartje Gent op een zwoele Gentse Feestendag. Mijn klein Pierke, geboren terwijl een onevenaarbare Raymond van het Groenewoud op de Vlasmarkt ‘Je veux de l’amour’ zong en iedereen elkaar nog innig mocht kussen en knuffelen. En hoewel het zwaar begon te stormen tijdens het puffen van mijn laatste perswee, schijnt sindsdien de zon non-stop op zijn bolletje.

De zomer, een plezante tijd om in te verjaren. De dagen zijn lang en alles is meer van mogen dan van moeten. Een tijd waar je broek- en schoenloos door het leven mag flaneren. Voor alle duidelijkheid: mijn kinderen, uiteraard.

Efteling alternatief

Het leven is dus kleurrijk en mooi tijdens de zomer en toch ontdekten we sinds kort in de ogen van mijn zoon een serieus nadeel. Nu hij wat ouder is, mag hij een verjaardagsfeestje voor klasgenootjes geven. Alleen, hij zit in de klas met reisgrage vriendjes en heeft dus vaak de pech dat eind juli een populaire periode is om eropuit te trekken.

Gevolg? Een feestje met één enkele positieve bevestiging. En omdat ons dat toch een iets té magere opkomst leek, besloten we het feestje uit te stellen en hem te verrassen met tickets voor de magische Efteling.

Ik spreek nu over het begin van de zomervakantie toen het er even op leek dat ook het coronavirus met verlof zou gaan.

Vandaag zijn we drie weken verder en maandag is het zover. Je kunt je wel inbeelden hoezeer onze jarige man ernaar heeft uitgekeken. De laatste week schuimden we Youtube af op zoek naar leuke Efteling-video’s, checkten we de nieuwste attracties en las ik verhalen voor die de Sprookjesboom ook graag vertelt. We beslisten zelfs al het beleg op onze sandwiches! Je kunt dus niet zeggen dat we niet goed voorbereid zijn.

Behalve op het coronavirus dan. Het nieuws dat de voorbije dagen de woonkamer insloop, werd precies triestiger en triestiger. Met als dieptepunt de dood van een peutertje van 3 en een tiener van 18. Allebei bezweken aan Covid-19.

Zomer van twee kanten

Wat moet ik als mama hier nu uit opmaken? Ik hoor dit verschrikkelijke nieuws, maar zie ook de beelden die op mijn Facebookpagina en Instagram passeren. Amusante beelden van rijen lachende mensen die aanschuiven voor attracties, feestende jongeren voor de dj booth, volgepakte zomerbars … Het doet me nadenken: de zomer líjkt mooi als altijd, maar is helaas verraderlijker dan ooit.

Van Efteling naar bubbelfeest

Wanneer ik alle puzzelstukjes samen leg, kan ik dus bijna niet anders. Mijn zoon, die straks thuiskomt van zijn sportkampje, zal slecht nieuws te horen krijgen. Ook al is de Efteling het leukste pretpark op aarde, we ruilen maandag onze “Reuzetickets” niet in voor een dagje magie. Een vervelende keuze die voor mij juist aanvoelt.

En neen, ik kijk er niet naar uit om zijn bedroefde gezicht te zien. Een dubbele verjaardagsteleurstelling. Toch weet ik zeker dat we maandag binnen onze kleine bubbel vierdubbel zo hard gaan feesten. Maar vooral ook onze pollekes gaan kussen omdat wij nog zorgeloos kunnen genieten. Hetzij van een kleinere, eenvoudigere zomer maar wél kerngezond en met minstens even mooie herinneringen voor later!

Dus proost vanuit onze tuin, en drink er eentje in eigen bubbel op de gezondheid van mijn  klein jarig Pierke, aub!”

 

Lees ook:

Partner Content