© Shutterstock

Huisdieren en kinderen: match made in heaven

Een kind dat opgroeit met huisdieren is socialer, heeft minder vaak ruzie en heeft het gezelliger thuis. Dat zeggen onderzoekers van de Engelse University of Cambridge op basis van een studie onder 77 gezinnen.

Volgens hoofdonderzoeker Matt Cassels is de sociale steun die een kind van huisdieren krijgt nuttig voor de rest van zijn leven? Kinderen beschrijven hun relatie met huisdieren even sterk als die met hun broers en zussen. “Dat dieren niet kunnen praten, wordt niet als nadeel gezien”, zegt Cassels. “Eerder als een voordeel, want dieren zullen nooit iets vervelend zeggen.”

Behulpzaam

Joyce (41) heeft vier kinderen van twee, vier, acht en tien jaar en zo’n twintig huisdieren. Ze kent het effect van dieren op kinderen. Of het direct met de huisdieren te maken heeft, is moeilijk te zeggen. Joyce vindt wel dat haar kinderen heel sociaal en behulpzaam zijn. “Dat hoor ik ook vaak van anderen. Mensen zeggen dat ze het bewonderenswaardig vinden hoe de kinderen met elkaar omgaan. Natuurlijk zijn ze druk en willen ze graag spelen, maar er is nooit sprake van haat en nijd.”

“Ik leer mijn kinderen respectvol met elkaar en met dieren omgaan. Ons motto: wat je niet bij jezelf wil, doe je ook niet bij een ander. Hierdoor leren ze van jongs af aan rustig te doen met de dieren en niet te slaan of te schreeuwen. Ik denk  dat de aanwezigheid van dieren bijdraagt aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind.”

Verantwoordelijkheid

Doordeweeks heeft Joyce veel andere kinderen over de vloer. Ook die ziet ze geregeld positief veranderen. “Je ziet dat ze in het begin moeten wennen om rustig met de dieren om te gaan, maar dat gaat al snel goed.”

Hoewel haar man Niels eigenlijk niets met dieren heeft, kan hij er wel mee leven dat er konijnen, cavia’s, een kat en een paard in en rond het huis lopen. “Hij staat achter mij filosofie dat onze kinderen door de dieren leren hun verantwoordelijkheid te nemen. Als de dieren ook verzorgt, gaan ze dood. Iedereen, ook de kinderen die op bezoek komen, krijgt een taakje wat betreft de dierenverzorging.”

Niet al de kinderen van Joyce hebben de grenzeloze liefde die ze zelf voor de dieren voelt, overgenomen. “Alleen mijn dochter Myrthe (4) is net zo gek op de beesten als ik. Ik hoef haar nooit om hulp te vragen, ze verzorgt de dieren uit zichzelf. En als ze in de zetel zit, heeft ze altijd een cavia of konijn op schoot.”

Bron: Zappy Ouders – Nr.4 – Mei 2017

Lees ook

Huisdieren voor kleine kinderen

Welk huisdier past bij jouw kind?

Dieren in huis zorgen voor minder allergie

Partner Content