Getty Images

Hoe laat is het? Met deze tips wordt kloklezen kinderspel

Door Sara Dekens

Mama, hoe laat is het? Op een bepaald moment willen kinderen zelf de klok leren lezen. Een nieuw stukje zelfstandigheid! Maar hoe begin je eraan? En wat met de digitale klok die alomtegenwoordig is? Met deze tips wordt kloklezen kinderspel.

Tijdsbesef ontwikkelen

Het begint allemaal met tijdsbesef. Voor een kleuter is dat bijvoorbeeld nog heel algemeen. Je kind weet wat de ochtend is en dat het aan het einde van de dag tijd is om naar bed te gaan. Echt tijdsbesef hebben ze nog niet. Ze kunnen bijvoorbeeld niet inschatten hoelang een kwartier of een uur duurt.

Door regelmatig aan te geven hoe lang een bepaalde activiteit duurt, krijgen ze een gevoel van tijd. Benoem dus niet alleen wat je gaat doen, maar ook wanneer en hoelang het duurt. Zeg bijvoorbeeld ‘Binnen tien minuutjes is het tijd om te gaan slapen’ of ‘We gaan een kwartiertje samen in je boekje kijken’. Als ze wat ouder zijn, kun je de tijd concreet maken: ‘Om zeven uur mag je even op de tablet. Je moet dus nog een half uurtje wachten’.

Nog meer lezen over tijdsbesef bij kleuters? Dat kan hier.

Een klok om mee te spelen

Een speelklok of leerklok is ideaal als je kindje geïnteresseerd is in de tijd. Deze houten klok van Janod is superhandig! Ze bevat 13 modelkaarten waarop zowel de digitale als de analoge tijdsaanduiding staat. In de klok zelf kun je verschillende kaarten schuiven die je kindje helpen om de begrippen zoals het kwartier te leren begrijpen.

€ 32,95. Hier  te koop.

Wil je graag een leerklok voor aan de muur in de keuken bijvoorbeeld? Dan is de hippe leerklok van Dutch Sprinkles een aanrader. De oprichtster vond maar geen leuke klok toen haar dochters leerden kloklezen en besloot zelf een exemplaar te ontwikkelen. Ze koos voor verschillende modellen in eigentijdse kleuren zodat het even mooi staat in de kinderkamer als in de woonkamer.

Bij de klok zit ook een losse rand met digitale tijden. Is je kind nog niet toe aan digitaal kloklezen? Dan draai je de rand gewoon om. Praktisch!

€ 52,00 – € 80,00. Hier te koop.

Eerst de kleine wijzer

Als je kindje op school de klok leert lezen, beginnen ze doorgaans met de volledige uren, de kleine wijzer dus. Met de speelklok kun je samen oefenen.

  • De lange wijzer hou je steeds precies op 12. Wat zijn functie is, leert je kindje later wel.
  • Draai de korte wijzer rond en wanneer die naar een cijfer wijst, vertel je dat dit cijfer het uur aangeeft.
  • Laat je kindje nu ook zelf met de wijzer draaien.

Het moeilijkste aan kloklezen is begrijpen hoe de kleine en grote wijzer zich ten opzichte van elkaar verhouden. Is je zoon of dochter helemaal mee met de volledige uren? Dan kun je stilaan de halve uren en de kwartieren introduceren. Daarna leg je uit dat de grote wijzer de minuten aanduidt. Omdat er 60 minuten zijn, is het belangrijk dat je kindje tot 60 kan tellen. Nog handiger wordt het als je zoon of dochter ook de tafel van vijf kent.

De digitale klok

De leerklok ziet er natuurlijk helemaal anders uit dan het klokje op de (microgolf)oven in de keuken of op de tablet. Op zich is een digitale klok makkelijk te lezen. 12:40 lees je bijvoorbeeld als het is 12 uur 40. Moeilijker wordt het als je die digitale klok moet lezen als de analoge tijd. Dan is het 20 voor 1 of 10 over half 1. Die vertaalslag vinden de meeste kinderen erg moeilijk.

Tijd voor een eigen horloge

Een eigen polshorloge is vaak dé manier om je kind met plezier op de klok te laten kijken. Er bestaan erg leuke horloges speciaal voor kinderen, soms met een extra randje waarop je de minuten kunt aflezen. Een mooi cadeau!

Bron: heutinkvoorthuis.nl

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content