Getty Images

Help, mijn tiener wil make-up dragen

Door Sara Dekens

Als je een tiener in huis hebt, zal de vraag naar make-up misschien al naar boven gekomen zijn. Een paar tips om het gesprek met je kind aan te gaan.

Stel, je tiener krijgt een uitnodiging van een vriendin voor een dansfeestje voor haar verjaardag. Of er wordt een disco georganiseerd op school om wat centjes bij elkaar te sprokkelen. Op die leeftijd is het voor je kind enorm belangrijk dat ze zich goed voelt in haar vel. Daar hoort in de meeste gevallen een leuke outfit bij en misschien zelfs een beetje make-up. Maar wat doe je als je puber ook make-up wilt dragen om naar school te gaan? Hoog tijd om het gesprek aan te gaan!

Blijf praten

Al zegt je innerlijke stem meteen ‘Dat zie je van hier, je bent nog veel te jong om je te schminken’, moet je weten dat radicaal verbieden in de meeste gevallen niets oplost.

Het is veel beter om de open communicatie aan te gaan. Benadruk dat je begrijpt dat je kind groter wordt en het leuk vindt om zich op te maken, maar leg ook jouw eventuele vragen en bedenkingen uit. De kans is groot dat jullie tot een compromis komen.

Maak duidelijke afspraken over make-up

Duidelijke afspraken waarbij iedereen zich goed voelt zijn cruciaal. Erken dat je tiener groter en zelfstandiger wordt en geef haar een zekere vorm van vrijheid, zonder helemaal de controle uit handen te geven. Je kunt bijvoorbeeld afspraken maken over:

  • wanneer er make-up gedragen mag worden. Misschien kan het wel op een feestje, maar niet dagdagelijks op school.
  • de aard van de make-up. Er is een groot verschil tussen een beetje nagellak of lipgloss en heuse smokey eyes.
  • welke make-up. Koop de eerste make-up samen en geef je tiener mee dat bepaalde producten niet zo vriendelijk zijn voor je huid en zelfs schadelijke stoffen of hormoonverstoorders bevatten.

Koop enkel veilige producten

Cosmetica, zelfs specifiek bedoeld voor kinderen en jongeren, bevat nog al te vaak bedenkelijke ingrediënten. Dat is een belangrijke boodschap die je aan je tiener van in het begin wilt meegeven. Vind je het oké dat ze make-up gebruikt? Ga dan samen op zoek naar geschikte producten.

Het budget kan hier een struikelblok vormen. Is het de bedoeling dat je puber de make-up met eigen middelen betaalt? Dan bestaat de kans dat ze eerder naar goedkope producten gaat grijpen. Bespreek samen hoe jullie dit willen oplossen. Misschien betaal jij de make-up, net zoals andere verzorgingsproducten? Of geef je je kind hiervoor een apart budget?

Let op een goede hygiëne

Leg je puber van in het begin uit dat het dragen van make-up een goede hygiëne vraagt. Alles begint namelijk bij het reinigen van de huid. Een puberend huidje is vaak gevoelig voor acne en puistjes, waardoor een goede huidhygiëne cruciaal is. Alles wat je op je gezicht smeert, moet je er ‘s avonds op een goede en grondige manier weer afhalen.

Bekijk samen welke routine het best werkt voor je tiener. Leg het belang ervan uit, ook al gaat het alleen om een beetje mascara of lipgloss. Maak je er op jonge leeftijd een gewoonte van? Dan blijven ze die routine vaak aanhouden als ze wat ouder zijn.

Voor ouders van tieners:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content