“Mijn kinderen doen deze zomer lekker niets”

Door Isabelle Ignoul

(Foto: Facebook)

De zomervakantie is alweer stevig uit de startblokken geschoten. Twee maanden lang geen boekentassen, lunchboxjes of huiswerk maken. Driewerf hoera! Zalig nietsdoen, of toch niet? Want veel ouders plannen heel wat activiteiten voor hun kinderen. De Amerikaanse Kristen Hewitt en haar twee dochters doen er deze zomer alvast niet aan mee.

Het leven verloopt in de vakantie een stuk relaxer, maar toch duiken veel kinderen van het ene zomerkampje in het andere. Meestal uit nood aan opvang, maar vaak ook onder druk van sociale media waarop ouders lustig foto’s posten van hun actieve kinderen. Want vanalles ondernemen en plannen is nu eenmaal cool. Jezelf eens lekker vervelen is dat niet. De Amerikaanse mama Kristen Hewitt doet alvast niet mee aan de hype en daar heeft ze een goede reden voor.

Lekker nietsdoen

Kristen Hewitt deelde op Facebook een foto van haar twee dochtertjes van vijf en acht jaar oud, terwijl ze een dutje doen in de zetel.

Kristen: “Ik had deze zomer grote plannen om een ‘goede’ moeder te zijn. Er zouden lijstjes komen met taakjes, leesdoelen en dagelijkse schrijfoefeningen. Ze zouden geen tv mogen kijken tot hun bedden opgemaakt waren en er zouden activiteiten gepland worden op elke dag van de week. Maar deze zomer gooi ik het over een andere boeg en doen we lekker niets.”

wat we ook doen, het zal op een lager tempo zijn

We zijn moe

Kristen verduidelijkt haar standpunt: “Het is zo makkelijk om onder druk gezet te worden door de dingen die de sociale media op ons afvuren. Je moét je kinderen uitdagen, je moét hun zomer verrijken met allerhande kampen en activiteiten, je moét actief zijn. Maar laat ons eerlijk zijn, we zijn allemaal gewoon moe. Moe van de taakjes, moe van de schema’s, moe van de druk en van de onrealistische verwachtingen. Deze zomer plannen we niets. Geen lessen, geen kampen, geen activiteiten.”

Elke dag nemen zoals hij komt

Maar dat betekent niet dat ze de hele dag in de zetel zullen liggen. Kristen: “Als we daar zin in hebben, doen we dat natuurlijk. Maar we plannen vooraf niets en nemen de dagen zoals ze komen. Ik wil dat iedereen in dit gezin de vrijheid heeft om te doen waar ze zin in hebben. Voor mezelf kan dat de ene dag een work-out zijn, of de andere dag eens een lekker receptje uitproberen. Misschien zullen we weleens naar het lokale zwembad gaan, maar wat we ook doen, het zal op een lager tempo zijn. We zullen tijd met het gezin doorbrengen, soms eens te veel tv kijken, af en toe eens een uitstapje doen, waterspelletjes spelen, rusten, lezen en ja…regelmatig ook eens wat vervelen. Daar is niks mis mee.”

Bron: Het Nieuwsblad

 

Nog meer interessante artikels lees je hier:

Partner Content