Getty Images

Acht non-fictie kinderboeken uit 2022 om te ontdekken

Is jouw kind een echte boekenwurm en stiekem ook een klein betwetertje? Vuurt zoon- of dochterlief gemiddeld 49 waaromvragen af per kwartier? Dan zijn deze heerlijke non-fictie kinderboeken die in 2022 verschenen misschien wel iets voor hem of haar! Ideaal om samen met je nieuws- en leesgierige kroost te verslinden.

Van stormgod tot dondervogel

Je kind laten proeven van non-fictie? Dan is Van stormgod tot dondervogel van de Britse auteur Claire Cock-Starkey een aanrader. Want wist je dat een konijn onweer kan voorspellen door zijn oren in de richting van de bui te draaien? Dat lelietjes­van­dalen eigenlijk elfenbekertjes zijn? En dat, als je paardenbloemen mee naar binnen neemt, je in je bed gaat plassen?

Want dat is allemaal het geval als je de wereldwijde folkloristische bijgeloven voor waar mag aannemen!

In het boek ontdek je de betekenis die in verschillende culturen is toegekend aan allerlei dieren, planten en bomen, het weer, de zon, de maan en de sterren. Laat je nieuwsgierige, prille tiener zich verwonderen over allerlei goede en slechte voortekenen en geluksbrengers en breng de betoverende volksverhalen zo binnen in zijn of haar wereld. Voor iedereen die vanuit zijn knusse zetel zijn horizon wil verbreden.

€ 16 – Auteur: Claire Cock-Starkey – Uitgeverij: Lemniscaat – Hier te koop

Dit is een dictatuur

In een democratie worden er beslissingen genomen op basis van de wil van het volk. Er zijn ook landen waar maar één persoon het voor het zeggen heeft en dat is de dictator. Hij regeert door angst te zaaien. Wie hem niet gehoorzaamt, wordt gestraft. Het is verboden iets anders te denken dan wat de dictator verkondigt. Niemand protesteert, want dat mag niet. Maar wie wil er leven in zo’n land?

Dit boek, oorspronkelijk uitgegeven in Spanje kort nadat dictator Franco overleed, is geschreven om de mechanismen van een dictatuur aan de volgende generatie uit te leggen. Meer dan veertig jaar later blijkt dat de boodschap van dit boek helaas nog altijd actueel is. De vrolijke kleuren van het boek staan in schril contrast met de betekenis van totalitarisme. Dat duidt misschien juist op het hoopgevende van dit boek. Want het legt ook uit hoe je van een dictatuur afgeraakt, zoals dat in Spanje lukte.

Voor ieder verkocht boek wordt een euro aan UNHCR gedoneerd.

€ 16,95 – Auteurs: Equipo Plantel & Mikel Casal – Uitgeverij: Boycott – Hier te koop

Het grote boek over water

Van een kleine druppel tot een enorme oceaan: water is een van de belangrijkste natuurlijke bronnen op de wereld. Het stroomt over het land en gaat ondergronds, vormt gletsjers en is zelfs te vinden in de lucht.

Het grote boek over water gaat op onderzoek uit. Waar komt het water vandaan? Hoe is het een bron voor alles wat leeft?

In dit interactieve en erg heldere boek vind je een grote, mooie pop-up met de watercyclus, ontdek je hoe water bomen in leven houdt en wat er allemaal onder water en in de oceaan leeft.

€ 20 – Auteurs: Arnaud Lemaistre & Anne-Sophie Baumann – Uitgeverij: Davidsfonds – Hier te koop

De Britannica Factopedia

Anders dan andere encyclopedieën volgt De Britannica Factopedia op een associatieve manier en met hilarische tekeningen een knotsgek pad langs 400 grappige feiten. Springend van onderwerp naar onderwerp ontdek je wat een giraf verbindt met een Eiffeltoren en een stuk pizza met Cleopatra. Dinosaurussen brengen je naar eieren, eieren naar ontbijten en zo naar geiten.

Enkele maffe weetjes:

 • Op Papoea-Nieuw-Guinea leeft een hagedissoort met GROEN BLOED!
 • Flamingo’s krijgen hun ROZE KLEUR door de garnalen, krabben en algen die ze eten.
 • Sommige octopussen VERANDEREN VAN KLEUR in hun slaap!
 • Wanneer je twee verschillend gekleurde ogen hebt, heb je HETEROCHROMIE!

€ 14,99 – Auteur: Kate Hale & Andy Smith – Uitgeverij: Lannoo – Hier te koop

Wereld Voetbal Recordboek 2022

Jouw kind gek van voetbal en FIFA? In het Wereld Voetbal Recordboek 2022 vind je een uitgebreide bundeling van alle mogelijke voetbalrecords. In het officiële, door FIFA uitgegeven boek vind je bijna de hele voetbalgeschiedenis, ver voorbij de gangbare actualiteit. Je voetbalfan vindt er alles over bijzondere spelers, coaches, fans en voetbalclubs aller tijden.

Voor elke voetbalfan vanaf negen jaar.

€ 22,49 – Auteur: Keir Radnedge –  Uitgeverij: Pelckmans – Hier te koop

Alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT!

Weet jij alles wat er over kriebelbeestjes te weten valt? Ja toch, zeker? Bijen gaan dood als ze je steken. Duizendpoten hebben duizend poten. Kakkerlakken zijn onverwoestbaar en vlinders komen uit een cocon. Jou hoeven ze echt niets meer te vertellen… Dacht je!

Want alles wat je weet over kriebelbeestjes is FOUT! Dit boek ontmaskert alle onwaarheden. Ontdek hoe het écht zit met ongelofelijke insectenarchitecten, wormen die geen wormen zijn, spinnen die jouw mond niet in willen kruipen en nog veel meer.

Dit boek krioelt van de kriebelfeiten over kriebelbeestjes en als je het uit hebt, weet je meer dan je wist dat je kon weten… en heb je gegiecheld, gegriezeld en genoten.

€ 14,99 – Auteur: Nick Crumpton – Uitgeverij: Lemniscaat – Hier te koop

Kunnen we de bijen echt helpen?

Bijen worden bedreigd. Maar gelukkig komen ze een groep enthousiaste kinderen tegen die willen helpen. De bijen leggen uit wat hun probleem is en dat het niet alleen om honing gaat. De kinderen bedenken een briljant plan.

Informatief boek dat het belang van bestuiving, biodiversiteit, conservatie en samenleven op aarde onderstreept.

€ 12,99 – Auteur: Katie Daynes – Uitgeverij Usborne – Hier te koop

321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap

De reeks ‘321 superslimme dingen die je moet weten over’ vormt al langer dankbaar leesvoer voor immer nieuwsgierige lagereschoolkinderen (en hun ouders). Het nieuwste boek rond wetenschap bewijst nog maar eens dat wetenschap allesbehalve saai is, want wist je dat:

 • de vacht van een ijsbeer niet echt wit is?
 • je vingertoppen rimpelen in bad zodat je meer grip hebt?
 • je een spel Monopoly kunt winnen met wiskundige trucs?
 • het binnenste van je potlood gemaakt is van dezelfde stof als diamant?
 • spelen met blokken goed is voor je brein?
 • voetafdrukken zichtbaar blijven op de maan?
 • je kunt 3D-printen met de inkt van mosselschelpen?

€ 22,99 – Auteurs: Mathilda Masters & Angelique Van Ombergen – Uitgeverij: Lannoo – Hier te koop.

Ook voor in de boekenkast:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content