©iStock

Zakgeld voor je kind: hoeveel en vanaf wanneer?

Een zakje snoep, met een vriendinnetje naar de film, een nieuwe outfit, een game … Geef jij je kind zakgeld? Vanaf welke leeftijd? En hoeveel eigenlijk?

Zakgeld voor je kind

Vanaf wanneer?

Een kleuter beschouwt geld nog als speelgoed. Vanaf het eerste leerjaar kunnen de meeste kinderen de verschillende muntstukken en briefjes herkennen. Ze leren dan ook rekenen dus het ideale moment om met zakgeld te beginnen. Vanaf de leeftijd van gemiddeld tien jaar kunnen kinderen een waarde toekennen aan geld. Het is pas vanaf het middelbaar onderwijs dat ze zich bewust worden van de economische waarde van geld. Op dat moment zijn ze in staat een eigen budget te beheren.

Hoeveel geef je?

Bij jonge kinderen gaat het eerder om een symbolisch gedrag, bijvoorbeeld 1 euro per week. Maar vanaf 10 jaar doe je er goed aan om ‘echt’ zakgeld te geven. Hoeveel? Daar zijn geen vaste regels voor, en veel hangt af van je inkomen én wat je kind er allemaal mee moet betalen. Gaat het alleen om snoepjes en spelletjes? Of moet je kind er ook zijn kleren en verjaardagscadeautjes mee kopen?

Geef voldoende om de dingen te kunnen kopen die je kind met zijn zakgeld moet betalen, maar ook niet te veel. Je kind moet leren dat er soms keuzes moeten worden gemaakt. Laat het bedrag ook mee evolueren met je kind.

Hoe vaak zakgeld geven?

Je kunt het zakgeld best altijd op hetzelfde tijdstip geven. Op die manier heeft je kind een duidelijk beeld van wanneer het hoeveel krijgt, en weet het welke periode met het zakgeld overbrugd moet worden.

Extra zakgeld voor klusjes?

Vanaf een bepaalde leeftijd kan je kind zijn steentje bijdragen in het huishouden. Voor extra klussen zoals het gras maaien of de auto wassen kun je eventueel extra zakgeld geven.

Tips

  • Aan jonge kinderen geef je beter slechts één keer per week zakgeld. Naarmate het kind opgroeit, schakel je over op tweewekelijks of maandelijks. Zo leert een tiener om zelf zijn maandbudget te beheren.
  • Leg je kind uit hoe je het bedrag van het zakgeld bepaalt en hoeveel uren je daar bijvoorbeeld voor moet werken.
  • Spreek geen oordeel uit over zijn uitgaven; het kind doet met zijn zakgeld wat het wil.
  •  Geef duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen.

Bron: Libelle.be

Lees ook:

Partner Content