SOS Kinderdorpen

Regenboog Pact: maak nu een kleurrijke deal met je kinderen!

De lockdownperiode is misschien niet de makkelijkste als je kleine kindjes hebt, maar toch levert ze ook heel wat mooie momenten op. Momenten om te blijven koesteren en misschien wel met een nieuwe mama-kind-traditie in de maak?

Ouders en kinderen dichter bij elkaar

SOS Kinderdorpen onderzocht de impact van de lockdown op gezinnen met kinderen. Hieruit blijkt dat 4 op de 10 ouders moeite hebben met de lockdown. De combinatie van het ouder zijn, het preteachen van hun kinderen en van thuiswerken is voor velen niet gemakkelijk.

Tegelijk gaven meer dan 70 procent van de ouders aan dat ze blij zijn om waardevolle momenten te kunnen (her)beleven met hun kindjes. Zo was er plots meer tijd voor een gezellig ontbijt, een verhaaltje voor het slapengaan of mooie (berenjacht)wandelingen.

Hilde Boeykens, directrice van SOS Kinderdorpen: “Zulke kleine koestermomenten brengen ouders en kinderen dichter bij elkaar. En dat wil SOS Kinderdorpen door gezinnen laten vastleggen in een Regenboog Pact”.

Waarom een Regenboog Pact?

“​Het zijn de kleine dingen in het leven van elke dag, dingen die je samen doet en beleeft, die je kind veilig en sterk doen opgroeien”,​ zegt Justine Gwiscz, psychologe en directrice van het SOS Kinderdorp Chantevent.

“​Die momenten zijn niet vanzelfsprekend. Veel kinderen moeten vandaag nog steeds zonder opgroeien. ​Het zou jammer zijn dat die kleine dingen na de lockdown verloren gaan, wanneer ouders terug naar hun werk gaan en kinderen naar school, zomerkampen of naar de grootouders.​”

Zelf aan de slag!

Overloop dus samen met je kinderen alles wat je wél leuk vond aan de lockdownperiode. Kies er enkele (of allemaal) uit en sluit samen een kleurrijke deal waarin staat dat je – ook nadat iedereen zijn kot mag verlaten – deze momenten zult blijven koesteren.

Eens het pact geschreven is, mag het ook een mooie plek in huis krijgen, aan het raam bijvoorbeeld, zodat het plan bij iedereen blijft hangen. Ook voormalig sprintster en goudenmedaillewinnares op de Olympische Spelen Kim Gevaert en basketbalspeelster Ann Wauters hebben, samen met hun kinderen en partner, zo’n pact opgesteld.

Zo gaat Kim elk weekend samen met de kids een filmavond blijven houden mét extra veel chips en belooft Ann die zalige fietstochtjes te blijven verderzetten.

De regenboog als internationaal symbool van hoop

Het symbool van de regenboog komt overgevlogen uit Italië, een land dat zeer hard getroffen werd door het coronavirus. “​Om kinderen ondanks alles hoop te geven, tekenden de begeleiders van de Italiaanse SOS Kinderdorpen samen een regenboog met de slogan “andra tutto bene” wat “alles komt goed” betekent​. Het mooiste wat je kinderen kunt geven, is vertrouwen!

En, welke mooie momentjes wil jij zeker blijven verder doen met je kinderen? Download hier jouw Regenboog Pact – poster.

Bekijk ook:

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content