Getty Images

Waarom ouders en kinderen samen moeten gamen

Door Sara Dekens

Meer en meer kinderen gamen in hun vrije tijd. Je kunt je er tegen afzetten, of het omarmen. Want gamen heeft ook veel positieve aspecten die je als ouder misschien niet ziet. Waarom speel je niet eens mee? Samen gamen is een echte aanrader!

Grote kinderen, minder spelen

Samen met je baby op de mat een kiekeboespelletje spelen, niets heerlijker dan dat. Later bouwen jullie lekker met de blokken of hou je een theekransje met de poppen. Samen spelen is niet alleen leuk, het helpt je ook een band opbouwen met je kind.

Maar zodra ze groter worden, wordt dat samenspel wat naar de achtergrond verschoven. Want je kinderen kunnen zich prima zelf bezighouden of spelen vast liever met hun vrienden dan met hun ouders. Zeker als het gaat over videogames, want dat is een wereld die voor ons in de meeste gevallen onbekend is.

Onbekend is onbemind, een reden te meer om samen een videogame te spelen! Welkom in de wondere wereld van het gamen.

Samen gamen met je kind: de voordelen

Je krijgt meer inzicht in je kind

Samen gamen is niet alleen leuk, je toont ook een gezonde interesse in de leefwereld van je kind en leert heel wat bij. In de eerst plaats over je kind zelf! Je hoeft het spel niet perfect onder de knie te hebben om te zien waar je kind enthousiast over wordt, hoe hij zich in bepaalde situaties gedraagt of hoe hij mogelijke problemen aanpakt. 

Je leert hun wereld begrijpen

Uit een Nederlands onderzoek blijkt dat de kinderen het belangrijk vinden dat ouders samen met hen spelen, zodat ze hun wereld wat beter zouden begrijpen. Jeroen Janz, game-onderzoeker en hoogleraar Communicatie en Media aan de Erasmus Universiteit legt uit dat ouders van nu het gamen wel beter snappen dan vroeger, maar dat mee-gamen de volgende stap moet zijn. 

Je ontdekt ook de positieve elementen van gamen

Veel ouders zien voornamelijk de negatieve gevolgen van gamen. Het is net door samen te spelen dat je zelf ondervindt dat er ook veel positieve elementen zijn. Zoals deze bijvoorbeeld:

Het is prima voor de motoriek

Dat wist je misschien al? Gamen is niet alleen goed voor de oog-handcoördinatie, maar je traint ook de snelheid, het reactievermogen en de precisie. 

Je ontwikkelt je sociale skills

Gamen is toch een eenzame activiteit? Het klopt dat je vroeger vaak alleen op de zolderkamer aan het gamen was als tiener, maar tegenwoordig zijn de games interactief en kun je samen spelen met wie je maar wilt. Daarrvoor heb je heel wat sociale skills nodig.

Want het gaat niet alleen om tegen elkaar spelen, vaak moet je net samenwerken om een missie tot een goed einde te brengen. Tieners vinden het leuk om met de vrienden van de klas te gamen, maar ze leren ook nieuwe mensen kennen. Ook nieuwe vrienden maken vraagt heel wat sociale vaardigheden.

Je bouwt aan je doorzettingsvermogen

Heb je de indruk dat je kind veel te snel opgeeft? Het zal je vast niet verbazen dat gamen je leert doorzetten. Wil je een doel halen, dan moet je ervoor werken. Die mentaliteit zal je kind in zijn verdere leven nog veel nodig hebben. Als jullie samen spelen, kun je je kind extra stimuleren om door te zetten en hier en daar een handje te helpen.

Het is goed voor het zelfvertrouwen

Laat je kind een probleem binnen het spel oplossen. Je zult zien dat zijn zelfvertrouwen daardoor alleen maar groeit. Zeker als jij ervoor open staat en het positief onthaalt. Let wel op dat je het spel niet overneemt. Dat kan net een omgekeerd effect hebben.

Bronnen: mindscape.nl, orange.be, vodafoneziggo.nl

Meer weten over gamen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content