Eindig de vakantie in stijl: 10x tips voor een onvergetelijk laatste vakantieweekend

De zomervakantie loopt helaas weer op haar laatste benen. Ook zin om samen met je kinderen nog even extra hard te genieten van jullie laatste vrije – en compleet zorgeloze – dagen samen? Dan hebben wij wel een paar originele en hopelijk onvergetelijke laatste vakantie-activiteitjes in gedachten.

Een cliché als een huis, maar bij elke zomervakantie in augustus toch van toepassing: aan alle mooie liedjes komt een eind. Nog maar een kleine tien dagen en dan worden er weer schooltasjes gemaakt, boterhammen gesmeerd en overuren geklopt. Nog géén zin om nu al met je hoofd in september te vertoeven? Grijp dan snel je kans en haal qua zomerse quality time voor het hele gezin nog even het onderste uit de kan!

Om de zomervakantie dit jaar echt te laten eindigen met een knaller, hieronder een lijstje met onvergetelijke laatste vakantie-activiteiten: van kamperen op het water tot klauteren op grote hoogte, of rustig een filmpje meepikken onder de sterren; onze selectie biedt voor ieder wat wils. Als het maar origineel en vooral onvergetelijk gezellig is!

1. Vlotkamperen op het water

Je kind is niet bang van water en is best wel avontuurlijk ingesteld? Dan is overnachten op een vlot in het water misschien wel een leuke afsluiter van de zomervakantie. Vlotkamperen kan op verschillende rustgevende en idyllische plekjes in de Belgische en Nederlandse natuur: diep verscholen in het riet van de Steenbergse Vliet, op de wateren van het Maascentrum De Wissen in Dilsen-Stokkem of op een meertje midden in de ongerepte natuur van domein het Zilvermeer in Mol bijvoorbeeld.

https://www.instagram.com/p/Bz84gyRC9e_/

Leuke extra bij het kampeervlot in ‘De Wissen’: het vlot is enkel bereikbaar met de kano en tussen april en oktober kun je er ook een tochtje maken met ‘de fluisterboot’. Spannend, toch?

2. Zinderende zintuig-zoektocht in WATOU

Wie dacht dat het jaarlijks in de zomermaanden gehouden Kunstenfestival Watou enkel voor poëzieminnende volwassenen is, heeft het mis, want ook kinderen komen er wel degelijk aan hun trekken. Dit jaar viert het festival z’n 35ste verjaardag en speciaal daarvoor richtte het een ‘zentuigen’-parcours voor de allerkleinsten in: met veel aandacht voor ‘ruiken’, ‘voelen’, ‘proeven’ en ‘horen’ ontdekken kinderen er deze zomer op een erg speelse en actieve manier de kunst van het letterzetten.

In een speciaal voor de ‘Zentuigen’ ontwikkelde installatie, genaamd de Douviehoeve, kunnen ze zo bijvoorbeeld via een voelhandschoen, een geurt­rechter, een paar kijkgaten of fluisterende oortjes uitzoeken welke objecten er in het kunstwerk schuilen. Smaak-, voel- en geurpret verzekerd!

https://www.instagram.com/p/B1FFm6Kocyy/

3. Magisch avonturenspel in Brussel

In hartje Brussel kun je dan weer terecht voor een heuse ridder- en jonkvrouw-ervaring. In een park van maar liefst 22 hectaren groot, ga je – samen met een aardige prins – een drie uur durende avontuurlijke queeste aan. Met enkel een kaart in de hand en een rugzak vol materiaal, proberen jij en je kroost alle raadsels, hindernissen en obstakels onderweg te overwinnen, om zo uiteindelijk de code te kraken en de zoektocht tot een goed einde te brengen.

De tocht brengt je niet alleen door enkele tot de verbeelding sprekende landschappen als de Betoverde Vlakte, de Helse Heuvel of het Drijfzand, maar ook langsheen verschillende interessante – of net angstaanjagende – magische verschijningen: heksen, tovenaars, ridders en prinsessen zijn hier geen uitzondering. Een echte aanrader voor avontuurlijke puzzelaars!

4. Bloemen verzamelen op de plukweide

Wel fan van een wild en eigengereid boeketje á la Bloomon? Wel, dat hoeft helemaal niet zoveel te kosten als je misschien wel denkt . Bovendien krijg je er hier ook het plukplezier gratis bij. Bezoek samen met je bengels eens een plukweide en laat ze – aan een klein prijsje – helemaal los gaan in het bloemenveld.

https://www.instagram.com/p/BYdSTdsjtpM/

Leuke extra: op de meeste plukweides kun je trouwens niet alleen bloemen, maar ook biologisch geteelde groenten ‘plukken’. Leuk, lekker en goed voor je ecologische voetafdruk, dus!

5. Organiseer een ‘Garden Party’-slaapfeestje

Ook gezellig op een laatste – hopelijk ietwat zwoele – zomeravond en bovendien erg leuk om je kinderen ook in de vakantie nog eens iets te laten doen met hun besties: organiseer gewoon zelf een ‘Garden Party’- / boho-slaapfeestje in je tuin of, spannender nog, op een locatie in de vrije natuur.

Benodigdheden: een paar tenten, een paar gezellige lichtslingers, wat versiersels à la Zweedse midzomernachtsdroom, een paar bloemenkransen, wat witte doeken, een paar houten palletten en bohemian kussens om een leuke zithoek te maken en eventueel wat outdoor spelletjes (denk bijvoorbeeld: een reuzenbellenblaas-set met touwen en houten stokjes of een vintage Kubb-spel). Ook leuk: enkele overheerlijke kannetjes zelfgemaakte limonade. De lekkerste receptjes vind je hier!

©1001pallets.com

6. Sterren kijken op het dak van het MAS

Je kind is helemaal geboeid door alles wat met het heelal of onze sterren en planeten te maken heeft? Ga dan eens een nachtje sterren kijken op het dak van het Antwerpse Musuem aan de Stroom. Tijdens de schoolvakanties kun je daar immers elke donderdagavond – onder begeleiding van de volkssterrenwacht – met een heuse telescoop naar onze hemellichamen en ander fonkelend ruimtemateriaal turen. Zéker de moeite van het opblijven waard!

7. Pitkamperen tussen de wolken

Nog zo’n hoogvlieger voor wie al eens met zijn hoofd in de wolken loopt, is een nachtje pitkamperen in een traanvormige cocon hoog aan een boom langs het water van de Schelde, bijvoorbeeld. Al enkele jaren kun je voor zo’n originele kampeerbeleving terecht in de Tranendreef in Borgloon. De beschikbare ‘pitjes’ daar maken overigens deel uit van het misschien wel bekend in de oren klinkende PIT-parcourseen kunstzinnige route langs allerlei kunstwerken in openlucht in de regio van Borgloon.

https://www.instagram.com/p/BWa2RXllWLS/

Ook in het aanschijn van paviljoen De Notelaer werden deze zomer een viertal boomtenten geïnstalleerd. Elke tent biedt ruimte voor twee volwassen en twee kinderen. Een aanrader voor avonturiers en romantische zielen!

8. Film in het bos

Niet zo avontuurlijk aangelegd, maar toch een liefhebber van de vrije natuur, én daarnaast ook niet vies van ‘het grote scherm’, dan is een filmpje meepikken in het bos misschien wel iets voor jou en je kids. Tijdens de zomermaanden zijn er op tal van locaties doorheen Vlaanderen films in een bosrijk openluchtlandschap bij te wonen: onder meer in het Kasteelpark Lembeek in Halle, in het park van Halle te Zoersel en in het Patrijzenbos in Lendelede zijn er eind deze zomer nog kijkavonden.

9. Survivalweekend in de Ardennen

Ook erg leuk om de emotionele banden een beetje aan te halen, is een ouder-kind-survivalweekend in de Ardennen. Onder meer de Outdoorschool biedt tal van adventure-arrangementen op gezins- of kindermaat aan: een back to basics-bivak met het hele gezin, survivallen voor ouder en kind of een junior wildernissenkamp: het behoort allemaal tot hun aanbod.

https://www.instagram.com/p/B1H4dF_hDuX/

10. Kunstkijken bij Mu.ZEE

Je kind heeft een aardige dosis fantasie, houdt wel van een schilderwerk of twee en is dol op raadsels en creatieve doe-opdrachten? Dan zijn de zomerexpo’s voor gezinnen bij Mu.ZEE misschien wel iets voor jullie. Het inspirerende parcours houdt onder meer halt bij James Ensor, Raoul Servais, Pascale Marthine Tayou, Els Dietvorst, Orla Barry en de vaste collectie van Mu.ZEE. Aan elke stop is bovendien een artistiek DIY-luikje verbonden in het atelier. Kliederen maar!

Wanneer? Elke woensdag tijdens de zomermaanden van 14 tot 16 uur. Gratis voor kinderen onder de 12 jaar. 

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content