©OpenMonumentendag

Uitje van de week: Open Monumentendag mét kinderen

Op zondag 8 september is het weer Open Monumentendag, hét grootste monumentenfeest van Vlaanderen. Honderden monumenten openen dan gratis de deuren om liefhebbers en nieuwsgierigen te verwelkomen. Een uitje gepland mét de kinderen? Wij selecteerden 6 toppers voor jou.

Open Monumentendag mét kinderen: onze 6 tips

Ontdek de Griekse God in jou in Antwerpen

Op het gelijkvloers van de Hofkamer vind je de imposante plafondschildering ‘Goden op de Olympusberg’.  Tijdens Open Monumentendag opent de Hofkamer speciaal de deuren voor kinderen tussen 6 en 12 die meer willen leren over de Griekse goden.  Aan de hand van verschillende doe- en zoekopdrachten komen kinderen te weten welke Griekse god er in hun persoonlijkheid schuilt.  Zijn het waterratten? Of eerder muziekfans? Ontdek hun Griekse alter ​ego’s tijdens een bezoek aan de Hofkamer.

Extra leuk detail: na de zoektocht is er voor iedereen een fijn cadeautje.

Bereid je hier voor op de zoektocht.

Maak je eigen scrubzout of huidolie in Tongeren

Meer dan 2000 jaar geleden schreef de Romeinse geleerde Plinius de Oudere dat er een ‘uitzonderlijke waterbron in Tongeren’ was. Het geneeskrachtige effect van de intussen beroemd geworden Pliniusfontein ging de wereld rond.

Tijdens Open Monumentendag worden kinderen mee terug in de tijd genomen, naar de tijd van de Pliniusfontein. In de workshop ‘bene lava’ (letterlijk ‘goed wassen’) maken kinderen kennis met de Romeinse badcultuur en maken ze hun eigen heerlijk geurende scrubzout of huidolie.

Ontdek meer over deze workshop.

Knutsel bevrijdingsvlaggetjes in Hasselt

Je (over)grootouders herinneren het zich misschien nog levendig: het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gevierd met vlaggen. Iedereen kwam op straat om de bevrijding te vieren. Kleurrijke vlaggetjes sierden het straatbeeld.

De molen op abdijsite Herkenrode in Hasselt wordt speciaal voor Open Monumentendag omgetoverd tot een knutselparadijs voor kinderen. Terwijl ouders de site bezoeken, kunnen de kinderen bevrijdingsvlaggetjes knutselen van behangpapier of parachute​mannetjes maken. We maken er opnieuw een bevrijdingsfeest van! Doen je kinderen liever iets anders dan knutselen? Er staan ook verschillende volksspelen uit de tijd van de oorlog opgesteld. Wat dacht je van een potje bikkelen?

Lees hier hoe je mee kunt doen.

Ontmoet Barones van Stippeltje in Oudenaarde

Houden jij en je kinderen van de verhalen van Annie M.G. Schmidt? Dan moet je op Open Monumentendag een bezoek brengen aan het Provinciaal Erfgoedcentrum in Oudenaarde. Daar komt auteur, actrice en muzikante Marieke Van Hooff voorlezen.

Barones van Stippeltje is ongerust! Haar kasteel is in gevaar. Samen met Harry, Fiefje en Zwabber trekt de barones op avontuur om haar kasteel te redden. Onderweg ontdekt ze dat zorgen voor erfgoed (haar prachtig kasteel) veel leuker is, als je het samen doet. Erfgoedzorg op kindermaat dus!

Let op: voor deze vertelsessies is het aangewezen om te reserveren.

Schrijf je hier in.

Maak je eigen wandtapijt in Gent

Het Gentse provinciehuis wordt opengesteld naar aanleiding van de officiële bescherming als monument. Ook kinderen kunnen er hun hart ophalen. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd: van wandtapijten maken en een levend schilderij ensceneren tot het ontwerpen van een nieuw provinciehuis.

Ontdek het programma van het Gentse Provinciehuis.

Maak je eigen karikatuur in het Käthe Kollwitzmuseum in Koekelare

In het Käthe Kollwitz Museum kunnen kinderen zich onder het mom van ‘Grote kunst voor kleine kenners’ uitleven als kunstenaar. Maak je eigen kunstwerk naar het voorbeeld van een kunstboek. Er komt ook een portrettekenaar langs die van jou of je kroost een guitige en unieke karikatuur zal maken.

Ontdek het kunstprogramma in Koekelare.

bron: www.openmonumentendag.be

Zin in meer cultuur?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

Partner Content