lopen

10 mooie looproutes in Vlaanderen

Geen zin om nog maar eens een rondje rond je huis te gaan lopen? Uitgekeken op de muren van de fitnesszaal? Wij kennen enkele mooie plekjes in de natuur waar het leuk is om te joggen.

1. Het Driekastelenpad, Brugge

Aan de rand van Brugge ligt het Tillegembos, een natuurdomein dat 15 hectare groot is. Hier vind je een prachtig kasteel met een schitterende tuin. Van daaruit kan je het Driekastelenpad volgen, een 12 kilometer lange route die het park verbindt met het Kasteel Tudor en Kasteel Beisbroek. Het perfecte jogdecor met zijn boomgaarden, grasvelden en bossen.

2. De Dode IJzerroute, Poperinge

Startend aan de Dode IJzer, een rivier dat door het centrum van Roesberge loopt, word je over een afstand van 7,8 km via kleine, verkeersvrije, kerk- en landweggetjes langs het dorpje Haringe gestuurd. Het zacht golvende landschap biedt de perfecte locatie voor joggers.

3. Kesselse Heide, Kessel

Een loopsessie in een pittoreske omgeving? Dan moet je zeker naar de Kesselse Heide gaan! Hier kom je langs het fort van Kessel, dat een deel uitmaakte van de buitenste verdedigingsgordel van Antwerpen. Geniet van het magisch stukje natuur terwijl je jogt langs zandvlakten, heidevlakten, naald- en loofbossen.

4. Tivolipark, Mechelen

Je waant je in een sprookje wanneer je over de kronkelende paadjes en langs de grote vijver van het Tivolipark loopt. Er zijn drie looproutes uitgestippeld van 800, 1000 of 1300 meter, waardoor het de perfecte plaats is voor de beginnende hardloper. Nog niet genoeg gehad? Dan kun je de routes gewoon combineren.

5. Zoniënwoud, Brussel

De groene oase in het midden van de stad Brussel vormt het perfecte decor om te gaan lopen. Je hebt hier verschillende routes op elk niveau, beginnende van 5 km tot zelfs 20 km. Maar vergis je niet, door de vele heuvels is het geen simpel parcours!

6. Park van Laken, Brussel

Lopen in de schaduw van het Atomium? Het kan! Het parcours van bijna 4 km is door de vele heuvels vooral een liefhebber onder de ervaren lopers, maar beginners zijn hier zeker ook welkom. Het park weerspiegelt trouwens het typisch multiculturele van Brussel met de Japanse toren en het Chinese Paviljoen, wat het joggen nog aangenamer maakt!

7. Duinengordel, Meeuwen-Gruitrode

Voor de grootste en hoogste landduin moet je niet aan de kust zijn, maar in Limburg. De Limburgse Duinengordel strekt zich uit over 4 gemeenten en heeft drie verschillende looproutes. Hou ook zeker je ogen en oren open, zodat je de prachtige fauna en flora niet mist! Zo zijn de bosbeekjuffer en de vinpootsalamander thuis in de Duinengordel.

8. Mijnterril, Beringen

Op zoek naar een pittig loopparcours? Dan bevalt de mijnterril van Beringen je misschien wel. De route van 2 km brengt je tot de 125 m hoge top, waar je achteraf kunt genieten van een uitzonderlijk uitzicht. Dit parcours is niet voor doetjes!

9. Vlaamse Ardennen

De heuvelachtige Vlaamse Ardennen zijn al langer een geliefde plaats voor wandelaars. Maar ook voor de joggers heeft de streek veel te bieden! Vooral het Kluisbos in Kluisbergen is een populaire bestemming onder de lopers, zowel voor beginners als voor de doorwinterde lopers!

10. Blaarmeersen, Gent

In het sport- en recreatiepark Blaarmeersen komt iedere loper aan zijn trekken. Zo is er een parcours van bijna 5 km rond de centrale vijver. Zoek je meer uitdaging? Wijk dan even af van het uitgestippelde parcours en loop de voormalige skiheuvel naar boven. Eens boven word je beloond met een prachtig panoramisch uitzicht.

Wat de voordelen van joggen en lopen zijn, lees je hier.

Beeld: shutterstock

Partner Content