Last van allergie? 10 tips tegen huisstofmijt

Last van allergie? 10 tips tegen huisstofmijt
Getty Images

Wist je dat 1 op 10 mensen allergisch is voor huisstofmijt? Bij kinderen is dat zelfs nog meer! Van alle kinderen met een allergie zijn 60% allergisch. Hou die vervelende allergie onder controle met deze tips.

Huisstofmijten zijn de belangrijkste verwekkers van allergieën. Het zijn minuscule, spinachtige beestjes die je niet met het blote oog kunt zien, maar er wél zijn. In de matras van je bed alleen al, leven er gemiddeld zo’n 2 miljoen!

Huisstofmijt beperken: dat doe je zo

Gelukkig zijn er enkele dingen je die kunt doen om huisstofmijt te beperken. Zeker als je last hebt van een allergie, kun je deze 10 dingen proberen:

  1. Verlucht je kamer elke dag. Dat doe je het best door je raam zo’n tien minuten open te zetten.
  2. Leg je bed open en laat het licht binnen. Huisstofmijt houdt niet van licht, waardoor je je matras zo extra verlucht.
  3. Was je lakens elke week op 60 graden. Doe dat zo’n drie tot vier keer per jaar ook met je donsdekens en kussens.
  4. Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter. Die zorgt ervoor dat de stoffen waarvoor je allergisch bent niet opnieuw de lucht ingeblazen worden.
  5. Hou het bij die ene favoriete troetelbeer. Knuffels zijn helaas ideale broeihaarden voor huisstofmijt. Was ze daarom geregeld.
  6. Zorg dat je kamer een constante temperatuur heeft van ongeveer achttien graden. Huisstofmijt gedijt het beste boven de 20 graden.
  7. Laat liever geen kleren rondslingeren in de slaapkamer. Gooi ze meteen in de wasmand.
  8. Koop een bed met lattenbodem. Op die manier wordt je matras beter verlucht. Een boxspring is dus een minder goed idee.
  9. Kies voor synthetische materialen voor je matras of kussen. Die drogen sneller dan de varianten uit natuurlijke materialen.
  10. Gebruik een speciaal anti-huisstofmijtmiddel. Er bestaan tegenwoordig natuurlijke sprays waar geen agressieve chemische bestanddelen in zitten.

Heb jij nog geheime tips om huisstofmijt te bestrijden?

Mis zeker ook niet:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)