Girl holding pink ribbon, symbol of breast cancer.

11x goed nieuws over borstkanker

Door De Redactie
Paniek is nergens goed voor, zelfs niet als het om borstkanker gaat. Laat je niet afschrikken door de cijfers, maar haal je hart op aan de positieve nieuwtjes.

Paniek is nergens goed voor, zelfs niet als het om borstkanker gaat. Laat je niet afschrikken door de cijfers, maar haal je hart op aan de positieve nieuwtjes.

1. De kans om géén borstkanker te krijgen

1 op 7 vrouwen krijgt borstkanker, hoor je vaak. Dat is waar, maar enkel als ze 75 zijn. Tot de leeftijd van 20 jaar komt borstkanker amper voor en dan stijgt het langzaam naar zo’n 100 per 100.000 vrouwen rond de leeftijd van 38 jaar. Op 60 jaar komt de aandoening voor bij ongeveer 400  op 100.000 vrouwen. De verhouding 1 op 7 ontstaat door alle risico’s van een heel leven bij elkaar op te tellen.

2. Onschuldige knobbeltjes

Borstweefsel is knobbelig, dat is normaal. De overgrote meerderheid van “onrustwekkende” knobbeltjes zijn bovendien onschuldig. Meestal gaat het over goedaardige vochtblaasjes of vetbolletjes. Sla dus niet meteen in paniek als je een knobbeltje voelt, maar ga gewoon even langs bij de huisarts.

3. België boven

In ons land wordt systematisch gescreend op borstkanker en die screening behoort tot de beste van Europa, volgens een rapport van de Europese Commissie. De screenings zijn trouwens pas nuttig vanaf je vijftigste. Sterker nog, indien je door omstandigheden geen speciaal verhoogd risico loopt, dan zijn mammografieën voor de leeftijd van 50 zelfs af te raden.

4. Met dank aan de techniek

Langzaam maar zeker zal de digitale mammografie de klassieke foto’s vervangen. Wat de kwaliteit betreft, zijn deze foto’s vergelijkbaar, maar omdat de foto onmiddellijk op het scherm verschijnt, kunnen slechte foto’s meteen teruggestuurd worden. Niemand hoeft nog te wachten tot de foto’s ontwikkeld zijn en de kans om een stukje borstweefsel te missen, verkleint.

5. Je genen, niet je lot

Slechts 5% van alle borstkankers wordt toegeschreven aan een genetische afwijking in de zogenoemde BRCA1- en BRCA2-genen. Deze stukjes erfelijk materiaal verhinderen in normale omstandigheden de groei van borstkanker. Bij een fout in dit gen, stijgt het risico op borstkanker, maar als je deze erfelijke vorm van borstkanker toch krijgt, is je overlevingskans even groot als bij andere vrouwen met borstkanker.

6. Babyboom

Kinderen krijgen voor je 25ste beschermt je tegen verschillende vormen van borstkanker. Oestrogeen is het hormoon dat tijdens de puberteit van een meisje een vrouw maakt. Op latere leeftijd daalt die dosis en kom je in de menopauze. Tijdens een zwangerschap wordt je lichaam minder blootgesteld aan oestrogeen, je “oestrogeen-tijd” wordt korter en dat verlaagt de kans op borstkanker op latere leeftijd.

7. Borstvoeding is beter

Ook tijdens de borstvoedingsperiode, wordt het lichaam minder blootgesteld aan oestrogeen. En daar bestaan geen leeftijdsgrenzen voor: borstvoeding heeft altijd een beschermend effect wat borstkanker betreft, ongeacht de leeftijd waarop je je kind krijgt.

8. Beweegfactor

Een gezonde levensstijl heeft zonder enige twijfel een gunstig effect op het risico op borstkanker. Fysieke activiteit is heel belangrijk maar ook overgewicht speelt een grote rol. De meningen zijn verdeeld, maar artsen spreken van 10 tot zelfs 40% minder risico. Zelfs als overgewicht onvermijdelijk is, blijft een flinke portie fysieke activiteit een zinvolle investering.

9. Vaccin in zicht

Over heel de wereld worden miljarden geïnvesteerd in research om borstkanker klein te krijgen. Zo hebben Amerikaanse wetenschappers aan de universiteit van Arkansas een vaccin tegen borstkanker ontwikkeld, de klinische testen zijn bezig. Het vaccin moet ervoor zorgen dat je lichaam antistoffen gaat produceren tegen kankercellen in de borst. De onderzoekers hopen dat ze het vaccin straks kunnen inzetten als therapie naast chemo- en radiotherapie.

10. Risicoscreening werkt

Intensieve screening op borstkanker bij vrouwen bij wie deze ziekte vaak in de familie voorkomt, leidt bij deze risicogroep tot beduidend minder sterfgevallen.

11. Beloftevolle medicijnen

  • Tamoxifen: aromataseremmers blokkeren oestrogenen en maken de kans op herval kleiner voor vrouwen met hormoongevoelige borstkanker.
  • Herceptin: het was al bekend dat het geneesmiddel Herceptin werkte bij vrouwen met uitgezaaide borstkanker, maar nu blijkt het ook bij sommige vormen van niet-uitgezaaide kanker goed te werken. Als deze vrouwen in een vroege fase van hun ziekte na een operatie en aan het begin van de behandeling Herceptin erbij krijgen, hebben ze 50% minder kans op uitzaaiingen later.
  • Avastin: een geneesmiddel dat nu gebruikt wordt tegen darmkanker en zou kunnen helpen om gevorderde borstkankers te bestrijden.
  • De nieuwe chemo: voor jongere vrouwen die borstkanker krijgen en nog een kinderwens hebben, is er een mogelijkheid om chemo die hun vruchtbaarheid bedreigt, in te wisselen voor een behandeling met LHRH-antagonisten, die tijdelijk oestrogenen uitschakelen.
  • Gentherapie: heel beloftevol is het onderzoek naar PARP-inhibitoren. Deze medicijnen blokkeren PARP, het eiwit dat sommige kankercellen nodig hebben om hun DNA-schade te herstellen. PARP-inhibitoren zorgen er zo voor dat kankercellen afsterven zonder dat de normale cellen beschadigd raken.

Lees meer:

 

Partner Content