5 minuten me-time op kantoor

Door De Redactie

Snak jij tijdens de kantooruren ook naar 5 minuutjes voor jezelf? Weg van de opdringerige telefoon, de onophoudelijke stroom van e-mails en lastige vragen van collega's. Gewoon om even tot rust te komen en de moed weer te verzamelen?

Een korte time-out, 5 minuutjes pauze voor jezelf zonder dat de baas het ziet, heeft niets met luiheid te maken. Want zo'n korte pauze zou ons volgens deskundigen juist gelukkiger én productiever maken.

In principe heeft elke werknemer recht op 2 keer 15 minuten pauze per dag, een keer in de voormiddag en een keer in de namiddag. Uit onderzoek blijkt dat we die koffiepauzes nog maar zelden nemen. Maar je hebt er wel nood aan, dus waarom vervang je je koffiebreak niet door elk uur een korte time-out van 5 minuten?

Vaak heb je niet meer dan een paar minuten nodig om opnieuw te kunnen focussen. Als je op een lawaaierig kantooreiland zit, als je moet werken onder tijdsdruk, of als je een saaie klus moet afwerken is het moeilijk om geconcentreerd te blijven. Een korte time-out kan het verschil maken. Maar je moet hem dan wel goed nemen.

De foute pauze

Een broodje eten achter je pc, op het internet surfen tijdens je mini-break, … het zijn foute pauzes. Een vijf minuten time-out betekent: het voorbije uur loslaten, jezelf een doel stellen voor het komende uur en dat uur positief visualiseren. Stress wordt immers veroorzaakt door schuldgevoelens over het verleden en schrik voor de toekomst. Door elk uur vijf minuten voor jezelf te maken, breng je jezelf terug naar het nu. Zo kan je overbodige stress en frustraties elimineren. Het resultaat: je hebt meer energie, je kunt beter communiceren met je collega's, je werk wordt zinvoller, je bent evenwichtiger, creatiever en zelfzekerder. De beste time-out neem je door even van je werkplek weg te gaan en van locatie te veranderen.

Tips voor een kleine break

 • ga mee met de rokers. Niet om te roken, maar om te ademen. Een beetje frisse lucht doet deugd, en je kan even een persoonlijk gesprek voeren met je directe collega's.
 • luister naar je ipod tijdens je werk. Je kiest zelf je muziekstijl waardoor je je stressniveau verlaagt.
 • maak korte afspraken met mensen op andere verdiepingen om een project te bepsreken. Zo ben je af en toe even weg van je werkplek en de verplaatsing geeft je een reden om te bewegen.
 • beweeg! ga even wandelen en richt je aandacht op je lichaam. Recht je rug, strek je benen, haal diep adem.
 • verzet je gedachten. Ga naar buiten en richt je aandacht op de omgeving: de vogels, de bomen, …
 • kom 5 minuten voor je meeting aan in de vergaderzaal. Zo heb je even tijd om tot rust te komen en op de zaak te focussen.
 • pauze=pauze: gebruik je pauze niet om nog snel iets af te werken. Je time-out werkt niet als je hem opvoorhand opvult met een to-do-lijst.
 • nuttige pauze: vind je het leuk om broodjes of koffie te halen voor je collega's? Stel je kandidaat, op die manier heb je elke dag alvast een leuke pauze om naar uit te kijken.

5 keer minder stress

 • onthoud dat jouw taken waardevol zijn. Grijp naar deze gedachte terug tijdens je time-out
 • moet je een lastige taak doen? Las eerst een moment van rust in en probeer de taak met nieuwe ogen te bekijken zodat je zin hebt om er in te vliegen.
 • trek je grenzen. Letterlijk. Zitten je collega's en je klanten te dicht bij? Trek een denkbeeldige cirkel rond je waar iedereen buiten blijft.
 • probeer je innerlijke rust te bewaren en concentreer je af en toe hierop.
 • variatie verdrijft stress. Bovendien maakt het je leven aangenamer en maak je minder fouten.

Partner Content