A multiethnic female runner trains for running on trails in the hilly countryside at sunset. --- Image by © Tim Tadder/Corbis

5 tips om te starten met lopen

Door De Redactie

Nu de zomer in zicht is, beginnen steeds meer mensen met joggen en hardlopen. Wil jij je hieraan wagen maar weet je niet waar te beginnen? 5 tips om vlot en heelhuids de eindmeet te halen. 

Zorg voor een comfortabele sportkleren

Hardlopen kost niets. Maak van deze gelegenheid gebruik en investeer in een paar goede sportschoenen. Loopschoenen zijn essentieel voor het lopen omdat je zo jouw knieën en rug niet zult overbelasten of beschadigen. De schoenen vangen namelijk de schokken op tijdens het lopen.

Je kan gewoon lopen in je trainingspak en een XXL T-shirt. Maar waarom niet kiezen voor comfortabele en sportleuke kleding. Je zult je gegarandeerd beter in vel voelen als je comfortabele kleren draagt, die ook nog eens mooi zijn!

Stop met vergelijken

Verspil geen energie door jezelf te vergelijken met andere lopers want ook zij zijn ooit van nul moeten beginnen. Iedereen loopt op zijn eigen tempo. Houd ook in het achterhoofd dat je net bent begonnen met lopen, verwacht dus niet van je lichaam dat je na enkele dagen al 10 kilometer kunt lopen. Eén kilometer is één kilometer en dat is alles waar je rekening mee moet houden.

Kies jouw playlist aandachtig uit

Muziek kan een boost geven aan je motivatie. Let wel op dat je jouw hoofdtelefoon of oortjes eens uitprobeert vooraleer je vertrekt. Niet alle muziekaccessoires zijn geschikt om mee te lopen. Niets is zo vervelend als een hoofdtelefoon of oortjes die om de vijf minuten uit je oren vallen.

Oefening baart kunst

Het is belangrijk om langzaam te beginnen met lopen en een doel voor ogen te houden dat haalbaar is. Begin rustig en bouw stilaan op! Vermijd zo dat je pijn of braakneigingen krijgt tijdens het lopen. Wissel voldoende af tussen het lopen en wandelen, in het begin mag je gerust een aantal pauzes inlassen.

Train je regelmatig? Dan ga je minder snel een pauze nodig hebben waardoor je aan één stuk door kunt lopen. Zo zal je sneller je doel bereiken.

Houd je vooruitgang bij

Heb je geen smartphone om je vooruitgang op te nemen? Gebruik dan een logboek waarin je na elke looptraining je prestaties kunt neerschrijven. Noteer hoe ver je gelopen hebt, hoe lang je erover gedaan hebt en hoe je je voelde na het lopen. Zo kan je steeds nieuwe doelen voor jezelf opstellen en gemotiveerd blijven na het lezen van die informatie!

Partner Content