70% van de Belgen zit goed in zijn vel

Door De Redactie
70% van de Belgen zit goed in zijn vel. Dat toont een studie van Philips naar het gevoel van gezondheid en welzijn bij meer dan 1000 Belgen aan.

70% van de ondervraagde Belgen noemen hun algemene gevoel van gezondheid en welzijn goed tot zeer goed. Dit gevoel verschilt wel sterk per talengemeenschap: drie kwart van de Vlamingen (77%) voelt zich duidelijk goed in zijn vel, terwijl dit percentage aan de andere kant van de taalgrens slechts twee derde bedraagt (60%).

Met 7 op 10 Belgen die goed in hun vel zitten, doet België net iets beter dan Frankrijk (67%) en Nederland (68%). Erger is het gesteld aan de andere kant van het Kanaal waar maar 38% van de Britten hun gevoel van gezondheid en welzijn goed tot zeer goed noemen.

De overgrote meerderheid van de Belgen (81%) heeft wel last van stress. Hoofdredenen zijn een drukke job of jobverlies en financiële zorgen van vandaag (rekeningen betalen) en morgen (pensioen en kosten voor gezondheidszorg). Stress speelt vooral de 35- tot 54-jarigen parten die volop werk en gezin combineren. Senioren (37%) die uitzicht hebben op meer vrije tijd en geen inwonende kinderen meer hebben, ondervinden het minst de gevolgen van stress. Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen (86%) duidelijk stressgevoeliger zijn dan mannen (77%).

Bij 3 op 10 Belgen geeft ook slaapgebrek aanleiding tot stress. Niet minder dan 40% van de Belgen krijgt onvoldoende slaap per nacht. Belgische mannen en vrouwen slapen even slecht, maar ze hebben wel andere zorgen aan hun hoofd. Mannen wijten hun slaapgebrek vooral aan te laat gaan slapen en te vroeg moeten opstaan (52%), vrouwen piekeren ‘s nachts vooral over hun zorgen (47%), al kan het gesnurk van hun partner ook roet in het eten strooien (20%).

Ontspanning vinden de Belgen vooral thuis. 79% zoekt de geborgenheid van zijn thuis op om zijn gevoel van gezondheid en welzijn te verbeteren. Ook Britten en Amerikanen blijken echte familiemensen te zijn.

1 op 3 Belgen is niet tevreden over zijn fysieke gezondheid. Ook ons gewicht stemt ons somber: 52% vindt zichzelf te dik. Om af te vallen kiezen Belgen vooral voor meer bewegen (60%) en minder vet eten (50%). Het blijft evenwel bij mooie voornemen om overgewicht te verhelpen: 1 op 2 Belgen beseft dat hij niet zo vaak beweegt als zou moeten.

Partner Content