8 x relaxmassage

Door De Redactie

Druk leven, lange dagen, vermoeid lichaam? Ontdek wat bekwame handen voor jou kunnen doen. Aan deze massages hou je een door en door ontspannen gevoel over!

1. Zachte penseelstreken

Voor de Zweedse Elisabeth Sigmund, stichter van natuurcosmeticamerk Dr. Hauschka), is de manier waarop je wordt aangeraakt het belangrijkst voor een geslaagde behandeling. Alle behandelingen in de Dr. Hauschka-instituten zijn daarom gebaseerd op lymfestimulatie. Fijne penseelstreken en zachte, vloeiende handbewegingen, stimuleren de vloeistofprocessen in de huis, nemen stuwingen weg en ontslakken de huid. Elke behandeling start met een voetbadje om volledig te ontstressen. Met een gezonde huis, diepe ontspanning en een licht weldadig gevoel als resultaat.

2. Zalig zoet

Chocolade is behalve lekker ook erg goed voor de huid. Tijdens een Hot Chocolate-behandeling word je ingewreven met een laagje vloeibare chocolade. De geur is zinneprikkelend, wekt endorfines op en geeft je een gelukzalig gevoel. Zo'n massage met wareme chocolade brengt rust en ontspant. De cacao werkt kalmerend, verzachtend en voedend en bevat polyfenolen met anti-age werking. Ook massages met honing zijn een weldaad voor de huid. Deze zijn verzachtend, hydraterend, verzorgend en verstevigend. De huid wordt strakker en elastischer. Ideaal voor droge huidjes, of kersverse mama's. Na deze massages spring je best even onder de douche: honing en chocolade laten een kleverig laagje achter. Ervan proeven doe je beter niet: de stoffen worden met die gemengd om het masseren te versoepelen.

3. Zweven op water

Hydromedmassage is een vrij nieuwe techniek, overgewaaid uit Groot-Brittannië. Voor deze massage ligt je op je rug op een dunnen matras of tussen zachte kussens, gevuld met warm water. De matras en de kussens vormen zich naar je lichaam. Hierdoor lig je comfortabeler dan op een harde massagestoel, de spieren zijn beter doorbloed en de ruggengraat wordt ondersteund in een optimale, natuurlijke positie. Langzaam wordt dan het hele lichaam met warme olie onder handen genomen. Ideaal voor mensen met een gevoelige rug en zwangere vrouwen – je hoeft niet op je buik te liggen. Niet te verwarre met hydromassage, krachtige waterstralen in bad of douche.

4. Warme stenen

Hotstone-massage staat in heel wat wellness- en beautysalons bovenaan het verwenlijstje. Nieuw is deze techniek niet, maar wel een blijvende waarde. Eeuwen geleden gebruikten Romeinen en Grieken, Inca's en Maori's warme stenen om elkaar te masseren. Vandaag worden de gladde basalt- of lavastenen tot zo'n 45°C verwarmd en op energiebanen in je lichaam gelegd. Zo geven ze neit alleen hun warmte maar ook hun energie af. Meestal wordt je lichaam ook met olie ingewreven en met de hete stenen in rustige, cirkelvormige bewegingen gemasseerd. Je kan je aan een erg diepe, ontspannende massage verwachten. Moe en futloos? Heb je stress en loop je gespannen rond? Dan is deze massage goed voor je. Voor mensen met een burn-out of bij extreme vermoeidheid is deze massage echter te intens. Is het buiten meer dan 25 graden, dan vermijd je deze massage beter, lichaam kan dan onvoldoende afkoelen.

5. Goed gekruid

In Thailand kan je al lang terecht voor kruidenstempelmassages. Hier staat de techniek pas op de kaart, met succes. Het lichaam wordt zacht onder handen genomen met twee in natuurlinnen verpakte kruidenbundeltjes. Bij ons zijn dat inheemse kruiden als citroenmelisse, lavendel en kamille omdat deze bij Europeanen beter inwerken. De warme stempels glijden zacht, met kleine draaibewegingen over het lichaam. Zodra ze wat afgekoeld zijn, volgt een massage met lichte druk. Het stimuleert de doorbloeding, zuivert de huid en lost spanningen op. De geur van de kruiden en de warme stempels werkt diep ontspannend.

6. Evenwichtig

De Indiase leer "Ayurveda" betekent in het Sanskriet "kennis van het leven". Volgens deze leer wordt iedereen geboren met een unieke combinatie van 3 bio-energetische krachten: vuur, water en lucht. Die levensenergieën bepalen je lichaamstype en je temperament. In de loop van je leven kan het evenwicht tussen je dosha's (krachten) verstoord raken waardoor psychische of fysieke problemen ontstaan. Met Ayurvedische massage wordt dat evenwicht hersteld. De massageolie met kruidenmengeling speelt hierbij een belangrijke rol. Die wordt gekozen op basis van je type en evenwicht. De opgewarmde olie vloeit rijkelijk tijdens de zachte massage. Je hele lichaam, ook gezicht en hoofd, worden gemasseerd. Trek niet je mooiste kleren aan, want de olie laat een vet laagje achter op huid en haar.

7. Onder druk

Niet alleen massage van lichaam of gezicht, maar ook van voeten of handen kan druk en stress wegnemen. Bij voet- of handreflexologie, ook wel drukpuntenmassage genoemd, worden voetzolen en handpalmen als een kaart van het lichaam beschouwd. Bepaalde drukpunten staan in contact met organen en lichaamsdelen. Door die punten te behandelen, neem je kwaaltjes en ongemakken weg of werk je preventief. Wetenschappelijk bewijs is er niet, maar deze massage bewijst wel haar nu. Ze werkt ontspannend, vermindert slaapproblemen, vermoeidheid en migraine en heeft een positief effect op stress.

8. In de lucht

Ashlatsu Oriental Bar Therapy mixt oosterse en westerse technieken. De traditionele Ashlatsu, letterlijk "voetdruk", bestaat al eeuwen in het oosten, maar de Amerikaanse Ruthie Hardee gaf er een eigen interpretatie aan. De massage is te vergelijken met de klassieke Zweedse oliemassage, op zoek naar pijnpunten en blokkades. Er wordt echter niet met de hand gemasseerd, maar met de blote voeten. Boven de massagetafel staat een hangrek waar de masseur zich aan optilt en de voeten hun werk laat doen. Perfect voor lage rugklachten, pijn in nek en schouders, en dankzij het diep bewerken van de rug ook ideaal om te relaxen.

Partner Content