Mother checking sons temperature

Als je kind geregeld buikpijn heeft: 5 tips

Door De Redactie

Kinderen hebben vaak buikpijn zonder aanwijsbare reden. Dit kan te maken hebben met hormonale veranderingen, voeding, stress, geneesmiddelen…Voor ouders is het niet altijd makkelijk om grip te krijgen op deze ‘functionele buikpijn’. Vijf tips:

 1. Let er goed op dat je kind genoeg drinkt, gezond eet en voldoende beweegt.
 2. Leg uit dat deze soort van buikpijn geen ernstige ziekte is en dat stress en zenuwen ook kunnen zorgen voor buikpijn.
 3. Praat samen over wat er speelt in het leven van je kind om erachter te komen wat de spanningen eventueel zou kunnen veroorzaken.
 4. Hou bij hoe vaak en wanneer de buikpijn precies optreedt. Vaak verdwijnt de pijn na een tijdje weer. Praat er eventueel ook over met je huisarts.
 5. Blijft de buikpijn duren en wordt ze erger? Zoek dan samen met je huisarts naar oplossingen. Zo kan cognitieve gedragstherapie bijvoorbeeld helpen.

6x meteen naar de dokter!

 1. Bij heftige aanvallen van buikpijn die gepaard gaan met een gelige verkleuring van je oogwit en je huid.
 2. Een scherpe pijnaanval rechtsboven in de bui, die vaak uitstraalt naar de rug, gepaard gaand met misselijkheid en/of braken.
 3. Buikpijn of een gevoelige plek in de buik, een veranderd ontlastingspatroon en bloed in de ontlasting.
 4. Pijn in de onderrug die uitstraalt naar de lende en de lies.
 5. In geval van zwangerschap: hevige lage buikpijn in combinatie met bloedverlies.
 6. Pijn bij het aanraken van de buik, bij hoesten en lachen en bij het maken van schokkende bewegingen.

Bovenstaande alarmsignalen kunnen wijzen op verschillende oorzaken: galstenen, nierstenen, blindedarmontsteking, een cyste of zelfs een gezwel in de darmen. Neem daarom bij deze klachten zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Uit Libelle Happy & Healthy. Tekst: Femke Sterken

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content