Taking pills - woman laying in bed with medication prepared on the night stand; Shutterstock ID 152897375

Antidepressiva: de soorten, de bijwerkingen

Door De Redactie

Meer dan 1 miljoen Belgen gebruiken antidepressiva. Want soms lijkt de put zó diep en donker dat je die extra hulp nodig hebt om er weer uit te klimmen. Wat zijn de soorten en de bijwerkingen?

Antidepressiva zijn medicijnen die helpen om de symptomen van een depressie te verminderen en/of weg te nemen. Ze worden ook gebruikt om angststoornissen te bestrijden. De medicatie werkt gewoonlijk niet meteen – meestal pas na een paar weken – maar de bijwerkingen kunnen wél al heel snel optreden. Er zijn drie grote groepen antidepressiva:

Klassieke antidepressiva

Normaal gezien zorgen de neurotransmitters serotonine en noradrenaline – ook wel gelukshormonen genoemd – voor een overdracht van prikkels in onze hersenen. Ze worden vrijgegeven, kunnen dan hun werk doen en worden daarna weer opgenomen, in een cyclus die zich herhaalt. Bij een depressie werken deze neurotransmitters niet goed meer, en antidepressiva zorgen er dan voor dat alles weer in balans komt. Bijwerkingen verschillen per persoon, maar zijn over het algemeen het sterkst in het begin. Veel voorkomende bijwerkingen zijn: een droge mond, wazig zicht, overmatig transpireren, veranderd slaappatroon en seksuele problemen.

Moderne antidepressiva

Deze werden ontwikkeld als een veiliger alternatief voor de klassieke antidepressiva. Ze worden vaak SSRI’s genoemd: Selective Serotonine Reuptake Inhibitors. Een overdosis is minder riskant, maar zoals bleek uit studies zijn ze ook minder effectief dan hun voorgangers. Ze hebben ook andere bijwerkingen: een toename van de bestaande klachten, slapeloosheid, misselijkheid en verminderde eetlust.

Klassieke MAO-remmers

Klassieke MAO-remmers worden ingeschakeld wanneer klassieke of moderne antidepressiva niet werken. Ze werden eind jaren 50 ontdekt. MAO staat voor Mono Amine Oxidase. MAO-remmers gaan de afbraak van onder andere de neurotransmitters serotonine en noradrenaline tegen, waardoor die langer werkzaam zijn. Patiënten die MAO-remmers krijgen, moeten zich houden aan een tyramine-arm dieet, omdat een teveel aan tyramine kan leiden tot een snelle stijging van de bloeddruk (tyramine komt in sommige voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld oude kaas in grote hoeveelheden voor). Andere bijwerkingen zijn slapeloosheid, rusteloosheid, verminderde eetlust en duizeligheid.

Eerlijke getuigenissen van Libelle-lezeressen over het gebruik van antidepressiva vind je je Libelle 19.

Lees ook: 1 mama op 10 belandt na de bevalling in een depressie.

Bron: Libelle. Beeld: Shutterstock

Partner Content