Borstvoeding op vakantie: tips van de vroedvrouw

Borstvoeding geven op vakantie is erg makkelijk, je hebt je voorraad namelijk altijd bij de hand. Toch nog wat onzeker? Elke Notebaert van vroedvrouwenpraktijk ‘De Wolk’ geeft enkele belangrijke aandachtspuntjes.

Op reis met het vliegtuig

Met het vliegtuig op reis gaan hoeft niet zo’n probleem te zijn. Tijdens het opstijgen en dalen kan je baby, net zoals volwassenen, wel last krijgen van druk in de oortjes. Wat kan helpen is om net op die momenten je baby aan te leggen. Je baby ontspant en de slikreflex verzacht de druk. Op voorhand kun je via je reisagentschap of vliegmaatschappij vragen naar een plaatsje met bijvoorbeeld iets meer beenruimte.

Wat met je melkproductie?

In de meeste gevallen moet je echt geen stress hebben voor een teruglopende en lagere melkproductie op reis. Integendeel, geniet van je reis en ontspan. Een relaxerende reis zorgt er dikwijls voor dat je productie nog zo vlot verloopt.

Help, wat als mijn baby plots vaker en onregelmatiger wil drinken?

Dit komt heel vaak voor. Net zoals iedereen kan een baby op reis veel sneller en vaker dorst hebben. Je baby zal dan automatisch sneller moedermelk vragen. Maak je geen zorgen en leg je baby wat vaker aan. Wat niet nodig is: je baby water geven. Baby’s jonger dan zes maanden halen alles wat ze nodig hebben uit de moedermelk.

Wél water voor de mama

Mama’s die borstvoeding geven, moeten veel water drinken. Een volwassen mens heeft per dag 1,5 l water nodig. Als je bedenkt dat je op een topdag zo’n 800 ml moedermelk kunt produceren, sla je het best voldoende reserves op. Hou je niet in met water drinken omdat je net het vliegtuig op moet of omdat je op daguitstap gaat.

Kies voorzichtig uit wat je eet

Op reis eet je altijd een beetje anders, maar je maakt beter geen te drastische keuzes. Als je lichaam het bijvoorbeeld niet gewend is om pikant eten te verteren, dan is het ook geen goed idee om dit nu te doen. Tijdens deze periode wil je vooral een goed gevoel hebben en je lichaam in balans houden.

Een hulplijn is altijd handig

Neem het telefoonnummer van je vroedvrouw mee. Wist je dat je vroedvrouw je een heel jaar lang begeleidt tijdens de periode dat je borstvoeding geeft? Durf gebruik maken van die hulp.

Makkelijk, zo’n kolfje

Neem zeker een kolfje mee. Algemeen wordt aangeraden om vanaf 6 weken oud je baby ook een keer per week moedermelk via het flesje te geven. Dit doe je best ook tijdens je vakantieperiode. Op die manier is je baby het al gewend om gevoed te worden met de fles. Doe je dit plots niet meer tijdens je reis, dan zou het wel eens kunnen dat je baby na de reis niet meer van het flesje wilt drinken.

All-in, maar dan liefst zonder alcohol

Let op met alcohol tijdens borstvoeding. In principe kan het wel en een all inclusive vakantie is leuk en makkelijk, maar pas toch best op met alcohol tijdens de borstvoeding. Wil je echt iets drinken, doe het dan vlak na de voeding en wacht daarna minstens twee uur voor je opnieuw gaat voeden.

De gebruiken van het land waar je naartoe reist

Jammer genoeg wordt openbaar borstvoeding geven in sommige landen nog net iets anders bekeken. Denk vooral aan je eigen comfort, neem daarom een extra grote tetradoek mee. Het weegt niets en je kunt discreet borstvoeding geven zonder onnodige rare blikken.

Wonderlijke draagdoek

Neem zeker ook een draagdoek mee. Een buggy zorgt voor heel wat gesleur en frustratie. Terwijl je baby nog zo comfortabel ligt in een draagdoek. Makkelijk om je kindje ontspannen te laten meegenieten van je reis.

Met dank aan Elke Notebaert van Vroedvrouwenpraktijk De Wolk, Beeld: Getty Images

Deze week is Week van de Borstvoeding. Las jij al over de vele selfies die vrouwen namen terwijl ze borstvoeding geven?

Partner Content