© Getty Images

Duurzame menstruatieproducten: ken je deze al?

Door Jolien Thieleman

Wist je dat… je tijdens je leven zo’n 15.000 tampons of maandverbanden weggooit? Dat komt neer op zo’n 60 kilogram niet-recycleerbaar afval. Tijd dus om duurzame alternatieven te bekijken, zoals deze menstruatieproducten.

Steeds populairder: duurzame menstruatieproducten

Milieuvriendelijk zijn ze dikwijls niet, die klassieke tampons en maandverbanden waarvan we er maandelijks heel wat in de vuilnisbak moeten gooien. Goedkoop evenmin. Geen wonder dat duurzame menstruatieproducten steeds populairder worden: ze zijn niet alleen lief voor het milieu en voor je lijf, maar op termijn ook een pak goedkoper aangezien ze lang meegaan. Deze zijn alvast het ontdekken waard:

1. De menstruatiecup

Een menstruatiecup is een klein, kegelvormig bekertje dat menstruatiebloed opvangt en tot twaalf uur kan blijven zitten. Je hoeft zo’n cupje dus maar enkele keren per dag schoon te maken, afhankelijk van de hevigheid van je menstruatie. Net zoals tampons zijn ze in verschillende groottes beschikbaar.

Bij de productie van zo’n cup komen er geen vezels, bleek- of geurmiddelen aan te pas en bovendien zijn de meeste exemplaren latexvrij. Geen kans op nare probleempjes dus, al vergt het inbrengen van zo’n cup misschien enige oefening. In dit artikel leggen we je het alvast uit:

2. De menstruatieslip

Steeds meer lingerie- en menstruatiemerken brengen menstruatieslips op de markt: dat zijn broekjes die eruitzien zoals een onderbroek, maar voorzien zijn van een speciale strip om bloed op te vangen. Die strip bestaat uit verschillende lagen beschermende, absorberende stoffen. Op die manier worden andere producten zoals maandverbanden en tampons overbodig.

Er bestaan slips voor verschillende ‘flow-types’. Zo kun je ze dragen op lichte, matige en zware dagen van je maandstonden. Je kunt ervoor kiezen om de slip na een paar uur te vervangen, maar eigenlijk kun je ‘m een hele dag door dragen. De absorberende strip bevat namelijk stoffen die vocht opnemen, de groei van bacteriën voorkomen en geurtjes vermijden. Bovendien zit er dikwijls een waterproof laagje in dat lekken en vlekken voorkomt.

3. Wasbaar maandverband

Een laatste, duurzaam alternatief voor tampons en klassiek maandverband is wasbaar maandverband, gemaakt uit speciale stoffen die menstruatiebloed opvangen. Ze bevatten geen chemische middelen en zijn net zachter, comfortabel en beter ademend, om zo vervelende geurtjes te vermijden.

Wasbare maandverbanden vervang je zoals gewone maandverbanden. Je houdt ze op hun plaats met drukknopjes die je onder je slipje kunt vastklikken. Hoe je ze precies wast om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan, lees je hier:

Ook over je menstruatie:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content